Hoe stel je grenzen

Door: Lorraine Vesterink

Hoe stel je grenzen

Mensen die over hun grenzen laten gaan, zijn vaak pleasers. Het gedrag was ooit een handig overlevingsmechanisme. Je wilde bijvoorbeeld aandacht van je ouders of je omgeving. Of je wilde ruzie voorkomen. Je wilde aardig en lief gevonden worden. Je zag het misschien als jouw taak om het steeds weer goed te maken. Daarom liet je mensen over je grenzen heen gaan. Het is een gewoonte geworden waardoor het normaal wordt. Herkenbaar? De vraag is… heb je dit please gedrag nu nog steeds nodig? Sommige mensen verwarren grenzen stellen met dwingend zijn of onredelijke voorwaarden stellen. Maar op een gezonde manier je grenzen bewaken en aangeven is onvoorwaardelijke liefde naar jezelf en duidelijkheid naar anderen.

Hoe stel je grenzen. Zowel in je ondernemerschap als in..

Grenzen stellen in je ondernemerschap
Een klant van mij vertelde dat ze haar agenda steeds aanpaste aan de wensen van haar klant.
Ze dacht… ik ben het maar… ik kan best heen en weer rijden en gaten in mijn agenda hebben waardoor ik inefficiënter werk.
Uit angst om de klant te verliezen en de ander willen pleasen, ging dit ten koste van haarzelf.
Op een dag besloot ze: Tot hier en niet verder! Dit zijn mijn mogelijkheden in de agenda. Punt. Het gevolg was dat ze nog aantrekkelijker werd voor klanten en er steeds meer klanten kwamen waardoor ze nu een goed gevulde agenda heeft zonder gaten en efficiënt kan werken op de dagen dat ze geen afspraken heeft.

Grenzen stellen in leidinggeven
Richting je personeel is grenzen stellen misschien wel het belangrijkste onderdeel. Maar ook als trainer of docent richting je studenten. Ik herinner me nog goed de periode dat ik docent was aan de Middelbare Hotelschool. Studenten hadden er een handje van om te laat te komen. Bij mijn lessen viel kwamen de studenten vrijwel altijd op tijd, omdat de studenten me hadden geleerd hoe belangrijk het is om duidelijk mijn grenzen aan te geven. Studenten kwamen de les niet meer in als de deur dichtzat. Een van mijn studenten probeerde het toch. Zonder te kloppen kwam ze onbeleefd, hardop pratend de klas binnen. Ik maakte daar direct korte metten mee, waardoor de studenten inclusief deze student vanaf dat moment op tijd in de les waren. En ook nog beleefd en op een prettige manier communiceerden. Wil je meer weten hoe je op een liefdevolle en spirituele manier leiding geeft? Beluister dan het interview met Emmy Stelling hierover.

Grenzen stellen in je relatie
Onlangs leerde ik zelf het verschil tussen gezonde grenzen stellen en onvoorwaardelijke liefde. Die scheidingslijn is soms zo dun dat ik iemand over mijn grenzen liet gaan. Onder het mom van de lieve vrede bewaren. Ik wilde me aanpassen om te laten zien hoe flexibel ik ben.   Ik vond de wensen van de ander belangrijker dan die van mezelf. Ik wilde geen voorwaarden stellen aan de liefde. Daardoor liep ik echter mezelf en mijn eigen wensen voorbij. Ik stelde geen grenzen en dat ging ten koste van mezelf. Ik hield daarmee onvoldoende van mezelf. Vanaf het moment dat ik ontdekte dat ik vanuit liefde grenzen kan stellen zodat je én onvoorwaardelijk van jezelf houdt én van de ander. Als je je grenzen vervolgens op een goede manier communiceert wordt het ook duidelijk en acceptabel voor de ander. De ander zal ook meer respect voor je krijgen en wordt de relatie meer gelijkwaardig. Dus communiceer niet: Dus niet.. als jij dit niet doet, dan … Maar.. wat ik nodig heb in de relatie is… Dan ontstaat er ruimte! En worden je grenzen veel sneller geaccepteerd.

Over deze levensles heb ik vier jaar gedaan, misschien zelfs mijn hele leven! Ik was een enorme ‘pleaser’ But now… I got it:
Grenzen stellen = onvoorwaardelijke liefde voor mezelf

Deze levensles geeft me zoveel rust, omdat ik het nu kan reproduceren. Ik kan nu grenzen stellen én mezelf en anderen onvoorwaardelijk liefhebben. Dat gaat samen! Als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt heb je veel meer te geven. Zowel in het ondernemerschap aan je klanten, aan je personeel én in je relatie(s). Want het gaat niet alleen om grenzen stellen richting je levenspartner, maar ook naar je ouders, je kinderen, je vrienden en je collega’s.

Mijn 5 stappenplan naar grenzen stellen

1. Herken de signalen

Voel of je lijf aangeeft dat je over je grenzen heen laat gaan. Dat kan zijn door een borrelend gevoel in je borststreek, maag of buik. Het kan zijn door een ziekte, denk aan keelontsteking of blaasontsteking. Of dat je van de trap afvalt. Zoek bijvoorbeeld de symbolische betekenis van de ziekte of de gebeurtenis op. Daar leer je vaak een hoop door. Wil je signalen interpreteren? Beluister dan deze podcast.

2. Accepteer

Omarm de boosheid, frustratie of het verdriet in je lijf. Accepteer jezelf dat je deze emotie hebt en dat deze grens blijkbaar belangrijk is voor jou. Misschien vind je dat je het wel moet kunnen of normaal zou moeten vinden, maar als jij dat niet zo voelt, dan voelt het niet zo. Accepteer het! Accepteer dat dit belangrijk voor je is.

3. Laat je emotie los.
Vergeef jezelf dat je gefrustreerd was en laat het volledig los. Dat kan door je lijf te ontspannen, te mediteren of een wandeling te maken. Let op; er een nachtje over slapen zonder dat je deze stappen zet is wegvluchten. En ik kan het weten, want dat deed ik regelmatig. Je slaapt het weg, want de volgende dag ben je de boosheid vergeten en ga je door alsof er niks aan de hand is. Dat is het onder de tafel schuiven van problemen en zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

4. Communiceer
Praat het uit. Het liefst persoonlijk. Communiceer met de persoon in kwestie vanuit je eigen gevoel. Ik zie, merk, voel…. En dit is wat het me doet… Wat ik nodig heb is…

5. Beloon jezelf
Heb jij op een gezonde manier grenzen gesteld? Dat is een geweldige prestatie. Hoe ga je jezelf belonen dat je gezonde grenzen hebt gesteld? Nadat ik mijn les had geleerd, vroeg iemand mij daarna… ‘Hoe ga je jezelf nu belonen? Wat een goede vraag… Ik vond de enorme rust die ik hierdoor ervaar al voldoende… Maar… als extra beloning kocht ik een groot boeket met veldbloemen voor mezelf, want die vínd ik mooi. Ik koop weleens een bosje rozen of tulpen voor mezelf, maar nooit eerder kocht ik een groot duur boeket.

Ik weet dat veel mensen met ditzelfde probleem worstelen. Daarom heb ik het voor je op een rijtje gezet. Heb jij negatieve mensen in je omgeving waarbij je het maar niet lukt je grenzen aan te geven beluister dan de podcast ‘how to handle negative people. 

Serieus aan de slag met jezelf en jouw doelen?
Kom dan leren kiezen en doelen stellen op de Doelen Challenge Day.

Wil je dat ik je persoonlijk leer grenzen stellen?

Boek een 1-op-1 coachingsessie. 

Vind je dit een waardevol artikel?
Deel het dan met je vrienden. Mond-tot-mond reclame is de beste promotie. Jouw hulp is enorm welkom. Ik waardeer het als je deze blog deelt met anderen. Zo inspireren we nog meer mensen om snel en eenvoudig keuzes te maken. En dus te leven vanuit liefde en vertrouwen.
Wat ik ook enorm waardeer is dat je me
mailt welke methode op welke manier jou geholpen heeft bij grenzen stellen. Heb jij een andere methode die heel goed voor jou werkt? Vertel het me. Succes met gezonde grenzen stellen voor jezelf en onvoorwaardelijke liefde hebben voor jezelf en anderen. Zowel privé als zakelijk.