Vijf tips voor berichten met impact

Het medialandschap verandert snel. Terwijl de traditionele journalistiek zichzelf opnieuw uitvindt, gaat de opmars van blogsites en social media onverminderd door. De uitdaging mensen te bereiken wordt groter en groter. Enerzijds doordat ze van het ene naar het andere kanaal klikken en nergens meer lang aandacht aan besteden. Anderzijds doordat het met zo veel kanalen lastig is je doelgroep te vinden. Wie wordt nog gezien als autoriteit? Naar wie wordt echt geluisterd? Zijn er nog onverdachte bronnen? Hoelang duurt het voordat zo’n bron wordt ingehaald door de nieuwe smaak van de dag? Het aantal media en potentiële contactmogelijkheden is vele malen groter geworden, maar de kans om iemand echt te raken is kleiner dan ooit.

De enige manier om in dit geweld overeind te blijven is door inhoudelijk een goed verhaal neer te zetten. Interessant, aantrekkelijk, relevant, realistisch, geloofwaardig en boeiend. Toegesneden op de doelgroep en het betreffende medium. Vijf tips om jouw doelgroep te raken en het rendement van je berichten te vergroten.

1. Zet mediamonitoring tools in

Er zijn diverse betaalde en gratis media monitoring tools, zoals Obi4wan, Hootsuite en Buzzcapture. Ze geven je inzicht in wat er op jouw vakgebied speelt op social en online media, waarna je blogs, vlogs en nieuwsberichten kunt maken die inspelen op onderwerpen die jouw doelgroep bezighouden. Dit maakt de kans aanzienlijk groter dat jouw verhalen je doelgroep aanspreken.

2. Gebruik de statistieken van je website

Door statistieken programma’s als Google Analytics aan je website te koppelen krijg je inzicht in welke berichten en informatie jouw bezoekers interessant vinden. Ook laten deze programma’s zien via welke zoekopdrachten mensen jouw site vinden of op welke andere manier ze op jouw site belanden. Al deze informatie helpt je om je berichten en content relevanter en je site beter vindbaar te maken. Zo kun je jouw doelgroep op een aantrekkelijke en snelle manier laten kennismaken met jouw producten en diensten.

3. Doe een keyword analyse

Het gebruik van internet begint voor veel mensen bij Google. Tools als de Google Keyword Planner en Google Trends laten zien waarnaar mensen op zoek zijn. Een keyword analyse levert woorden op die, als je ze gebruikt, de vindbaarheid en relevantie van jouw berichten vergroten.

4. Houd je statistieken structureel bij

Steeds meer ondernemers zetten social media in. Het is een toegankelijke en effectieve manier om aan promotie te doen. Maar aanwezigheid op social media zonder rendement is zonde van je tijd. Dit begrijpen partijen als Facebook, Twitter en LinkedIn maar al te goed. Dus bieden ze je een schat aan statistieken die laten zien hoe effectief berichten zijn. Door deze statistieken structureel bij te houden krijg je inzicht in wat jouw volgers en potentiële klanten waarderen. Wanneer je je verhalen hierop aanpast, zal je het bereik, de interactie en het aantal bezoeken aan je website via social media zien toenemen.

5. Creëer een dashboard

Het is belangrijk dat je de statistieken structureel bijhoudt en op de juiste manier toepast. Creëer een dashboard waar je de voor jou relevante statistieken bijhoudt om tot de juiste inzichten te komen en deze te vertalen naar impactvolle berichten.

 

Vond je deze blog leuk? Deel hem op social media! 

Zonder netwerk geen bestaansrecht

Nederland telt op dit moment meer dan 1 miljoen geregistreerde ondernemers waarvan naar inschatting een kleine 400.000 mensen hun boterham ermee moet verdienen. Als je niet zichtbaar bent weet niemand van je bestaan. En als je niet onderscheidend bent zal niemand geïnspireerd raken en je uitnodigen. Leer daarom efficiënt netwerken.

 

In 2000 richtte ik de eerste netwerkorganisatie van Nederland op. De traditionele adviesbureaus noemden ons ‘het netwerk clubje’.  Dit vonden wij geen enkel probleem, omdat wij in alle luwte konden uitgroeien tot een krachtige netwerkorganisatie. Ons doel was om NEN4400 gecertificeerd te worden, om zo aan te tonen dat wij kwalitatief goed georganiseerd waren. Dit was best lastig, omdat deze organisatievorm nog niet bestond. De kracht van het netwerk is kennisdeling, Gun elkaar succes dan ben je met elkaar succesvol. Wij noemen dit bij De Unieke Ondernemer: ‘Wat kom je halen en wat kom je brengen’.

 

Landelijke organisaties vroegen mij hun mensen te trainen op het gebied van netwerken. De afgelopen twintig jaar is er enorm veel veranderd. Vooral op het gebied van virtuele sociale netwerken. Toch is netwerken in de kern hetzelfde gebleven. In mijn ogen moet je nu nóg veel bewuster netwerken en er bovendien nog veel meer tijd aan besteden. Ik adviseer mensen minimaal een uur per dag te netwerken.

 

Veel mensen hebben hun netwerk niet in beeld en ook niet beheersbaar. Mijn advies: breng je netwerk in kaart. Je fysieke warme netwerk zoals familie, vrienden, buren en collega’s. Dit levert nog altijd de hoogste gun-factor op. Vervolgens bekijk je het aantal connecties via sociale platformen. Hoe onderhoud je deze relaties? Je kent het misschien wel, van die mensen die je bellen…’Hallo, kan ik een bakje koffie komen drinken’, maar waarvan je weet: dit doen ze deze week met een iedereen die een mogelijke opdracht voor ze heeft. Ook ik maak dit regelmatig mee, maar gelukkig zijn er in mijn netwerk ook veel mensen waar ik koffie mee drink en wel een goede relatie mee heb opgebouwd. Ik wil graag iets voor  iets voor heb betekenen en visa versa. Mijn allerbelangrijkste tip: ‘Ga voor de relatie en niet alleen voor de opdracht!’

 

Van nature ben ik nieuwsgierig wat andere mensen doen en stap ik heel gemakkelijk op mensen af en maak contact. Veel mensen hebben hier moeite mee en dan moet je bepaalde blokkades overwinnen. Wat ik graag mensen mee geef is; wees altijd op tijd, ga bij de ingang staan. Dan zie je gelijkgestemden binnenkomen die het ook lastig vinden. Stap op ze af. Hou je rechterhand altijd vrij zodat je mensen een hand kunt geven. Vaak is het vertrouwd om bij bekenden te gaan staan maar je bent gekomen om te netwerken dus houd het kort en maak nieuwe contacten. Je hebt twee oren gekregen en één mond, luister daarom twee keer zo lang als dat je praat en je hebt contact. Tot slot: Stel realistische verwachtingen, omdat mijn ervaring is dat mensen vaak veel te hoge verwachtingen hebben van de ander of de bijeenkomst.

 

Netwerken is ontzettend leuk en ik laat je dit graag ervaren! Neem daarom gerust contact met mij op als je vragen hebt over alle aspecten van netwerken.
Corinne Jaspers, De Unieke Ondernemer – 06 50268673

 

Meer leren over netwerken? Meld je nu aan voor de training: ‘De kunst van Netwerken‘. Woensdagochtend 15 Februari, Soesterberg.

Schud jezelf wakker! Krijg nieuwe energie en geluk – 5 pijlers

door Lorraine Vesterink

Soms lijkt het alsof iedereen boordevol energie zit. En dat jij de enige bent die zich somber voelt, niet in een flow zit of zit je jezelf enorm in de weg. Herkenbaar? Weet dat je niet de enige bent. Bovendien is er snel iets aan te doen. Sterker nog. Met deze oefening kun je in het hier en nu meteen aan de slag.

De cruciale dingen in het leven staan met elkaar in verbinding. Ze versterken elkaar of verergeren het juist. Zie het als een positieve of een negatieve spiraal.

Hoe langer je in een negatieve spiraal blijft hangen, hoe moeilijker het is om weer in een negatieve spiraal te komen. 

     “Het is dus cruciaal om jezelf op tijd wakker te schudden.
Neem verantwoording voor je energieniveau & geluk.” 

Aan de andere kant: als je in een positieve spiraal zit, zal je niet snel door een kleine tegenvaller ontdaan zijn. Super waardevol dus om onderstaande oefening te doen en eens per twee maanden te herhalen. (Bron: deze oefening heet de Passievitaliteitsspiraal en komt uit het boek PassieVitaliteit).

Stap 1. Geef de vijf cruciale pijlers voor ENERGIE en GELUK een cijfer.

 1. Geef jezelf een cijfer voor je GEEST. Waarbij 1 = Ik ben mega gestressed. En 10= Ik ben super relaxed.
 2. Geef jezelf een cijfer voor je LICHAAM. Waarbij 1 = Ik ben ongeneeslijk ziek. En 10 = Ik ben kerngezond.
 3. Geef jezelf een cijfer voor je THUIS. Waarbij 1 = Ik verhuis liever gister. En 10 = Ik woon in mijn droomhus.
 4. Geef jezelf een cijfer voor je RELATIE (s). Waarbij 1 = Ik ga het liefst uit elkaar. En 10 = Ik ben samen met mijn ultieme levenspartner (Ben je Single? Geef dan een cijfer 1: Ik heb het liefst vandaag nog een relatie en 10 = Ik wil voor altijd happy single blijven zoals nu.
 5. Geef jezelf een cijfer voor je WERK (en financiën). Waarbij 1 = Ik leef niet mijn missie of verdien er te weinig mee. En 10 = Ik doe wat mijn roeping is en ik verdien er mee wat ik ermee wil verdienen.

Stap 2. Welke pijler scoort het hoogst?

Bedenk hoe je deze pijler nog hoger zou kunnen laten scoren. Waarschijnlijk is het een quick win. Welke actie kan je binnen 24 of maximaal 48 uur nemen om een stapje dichterbij te komen? Bedank in je hart dat je dit al bereikt hebt.

Stap 3. Welke pijler scoort het laagst?

Bedenk hoe je deze pijler nog hoger zou kunnen laten scoren. Is het een grote stap (bijvoorbeeld van 2 naar 8, dan is het tijd voor een serieuze ommekeer), of is het een kleine stap? Welke actie kan je binnen 24 of maximaal 48 uur nemen om een stapje dichterbij te komen? Bedank in je hart dat je dit al bereikt hebt.

Stap 4. Laat wat je wenst los
Ga er niet te gretig in. Laat wat je wenst los, maar onderneem wel de kleine actie stappen richting je doelen.

Herhaal deze oefening zo vaak als je wilt. Belangrijk hierin is visualisatie, dankbaarheid en loslaten. Aan te raden is minimaal eens per twee maanden.

Je zult zien dat je twee weken na deze oefening al beter in je energie zit. Vind je dit artikel waardevol? Deel en vind dit blog leuk. Liever luisteren? Beluister dan de bijbehorende podcast.

 

Kwetsbaarheid & authenticiteit. Hoe leer je dat? 9 stappen.

Veel mensen vinden het eng om zich kwetsbaar op te stellen.
Want, wanneer je je kwetsbaar opstelt,
laat je zien dat je NIET perfect bent,
dat jij het soms ook even niet weet.
Dat je eigenlijk gewoon een beetje chaotisch kunt zijn & misschien zelfs wel een beetje gek.
Wat als de mensen om je heen je hierop afkeuren? 
Wat als iedereen het straks over jou heeft? 
Wat als je door de mand valt en niet zo perfect bent, als je zou willen zijn (net als ieder ander…)?
Dat is eng. 

En daarom durven de meesten van ons niet kwetsbaar en
dus niet authentiek te zijn. 

Zonde! Want juist in jouw authenticiteit licht je kracht. 
Wanneer je door deze angst heengaat, wordt het lichter.
Dan gaat het stromen. Dan lijkt het of dingen makkelijker gaan. 

Leren hoe je over deze angst heen komt? Hoe je voor jezelf durft te gaan staan? En jouw kwetsbaarheid als je kracht gaat zien? Lees de 9 stappen in dit blog of beluister de podcast.

 1. Stilte durven hanteren

Als je een presentatie begint met een stil zijn, komt dit heel krachtig over. Dus begin niet terwijl je het podium oploopt al met presteren, maar wacht tot je op het podium staat, wees even stil en begin dan pas met je presentatie. Hanteer ook stiltes tijdens je gesprek of presentatie.

 1. Spreek vanuit IK

Veel mensen praten vanuit JIJ. Weet je wat jij moet doen…? Jij zou je passie moeten volgen… Of meer mensen zouden naar hun hart moeten luisteren. Het is veel krachtiger als je zegt… Weet je wat ik ga doen. Ik ga mijn passie volgen. Ik ga luisteren naar mijn hart. Als je vanuit IK praat, wordt het gelijk veel authentieker en kwetsbaarder en dus krachtiger.

 

 1. Spreek vanuit je hogere zelf

Een succesvolle presentatie begint met een goede voorbereiding. Sta je eenmaal voor een groep te presenteren? Of heb je een mooi 1-op-1 gesprek. Experimenteer dan met spreken vanuit je hogere zelf. Dat wil zeggen dat je laat komen wat er komt. Dus stoppen met denken, puur op gevoel. Het voordeel is dat je in een flow komt en het woord ‘uh’ en stopwoorden er ineens niet meer zijn.

 1. Voel je hart

Leg je hand op je hart en voel wat je zelf wilt. Luister niet naar wat anderen van je verlangen of wat je denkt dat ze verlangen, maar wat wil je nou echt zelf? Welke keuzes passen bij jou en zijn het beste bij jou. Met welke dingen kan jij het beste stoppen? Welke nieuwe activiteiten kan je aantrekken.

 

 1. Durf fouten te maken

Als je fouten durft te maken laat je je kwetsbaarheid zien. Foutjes zijn vaak heel charmant. Het maakt je veel toegankelijker en warmer in plaats van afstandelijk. Als je laat zien dat jij jouw fouten accepteert, dan straal je kracht uit, omdat mensen zien dat jij jezelf accepteert zoals je bent. Zelfacceptatie = zelfvertrouwen = kracht.

 1. Wacht niet tot het perfect is

Als je wacht totdat het perfect is, kan je wachten tot je een ons weegt. Dan gebeurt er nooit iets. Dan komt niks van de grond, want perfect wordt het nooit. De schoonheid zit in de imperfectie. En na perfectie komt de dood. Dus stop met wachten, want anders loop je gegarandeerd je passie mis.

 1. Maak het persoonlijk

Vertel je gevoelens en emoties. Als je je openstelt, geef je anderen de mogelijkheid om ook bij hun eigen gevoelsleven te komen. Dan ben je een leider. Een krachtig mens dat anderen verder helpt. Doordat je je eigen gevoel erin legt en jezelf als voorbeeld neemt, is het authentiek en kan niemand het ook nadoen.

 

 1. Affirmeer jezelf

Affirmeren betekent dat je door woorden naar jezelf uit te spreken de intentie zet om jezelf te veranderen. Gebruik deze krachtige kwetsbaarheid affirmatie zolang je wilt en je het nodig hebt.

 

KWETSBAARHEID AFFIRMATIE (gechanneld):

Adem in en zeg: Kwetsbaar opstellen pas ik voortaan toe. Download.
Blaas uit en zeg: Vanuit ego en onzekerheid presenteren, laat ik los.
Adem bij elke volgende zin in…

 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe krachtiger ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe stoerder ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe authentieker ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe sympathieker ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik over kom, hoe meer ik mezelf overstijg
 • Hoe meer ik mezelf overstijg, hoe meer ik anderen inspireer om zichzelf ook te overstijgen

Hoe meer mensen zich kwetsbaar durven op te stellen, hoe meer mensen zich realiseren:
ik hoef niet perfect te zijn. Ik ben al perfect zoals ik ben. Fouten maken mag. Alles is een experiment.
Hoe meer mensen zich kwetsbaar opstellen, hoe meer mensen hun ego loslaten. Hoe meer licht en liefde er is.

Deze affirmatie draagt indirect bij aan een stukje wereldvrede. Want hoe meer licht en liefde, hoe meer vrede en minder oorlog. Begin bij jezelf en ervaar de kracht, kwetsbaarheid en authenticiteit in jezelf.

 1. Experimenteer zoveel mogelijk

Start vanaf het lezen van dit blog met experimenteren om je kwetsbaar op te stellen. In het begin is het nog eng, maar dat blijft het niet. Jouw kracht gaat meer stromen des te meer en des te vaker jij je kwetsbaarder en dus authentiek opstelt.

Wil jij meer ervaren en verdieping? Kijk onder inspiratie of talent ontwikkelen

 

S.O.S. Hoe ga je om met negatieve mensen? – 8 stappen

Door: Lorraine Vesterink

We kennen ze allemaal. Negatieve mensen… Ook wel, energie slurpers genoemd.

Ze zijn zwaarmoedig, praten vooral over problemen en andere mensen.
En ze zitten continu in de slachtofferrol. Dodelijk vermoeiend.
Zij motiveren je niet om je dromen of doelen te bereiken. Sterker nog. Ze demotiveren je. Ze waarschuwen je voor alle mogelijke obstakels die je zeker tegen gaat komen. Of ze zeggen dat het je toch nooit lukt.

Het liefst blijf je zo ver mogelijk bij ze uit de buurt. Maar… soms gaat dat niet.
En laten we eerlijk zijn:  Ze doen het niet expres.
Ze zijn zich er meestal niet eens van bewust.
Daarbij is het voor hen zwaarder dan voor ons. Zij leven er immers 24/7 mee…

Dus laten we beginnen met het 8 stappenplan hoe je negativiteit weert.

– GELUK & SUCCES BEGINT BIJ JEZELF –

1.      Bless them with your love! (Geloof me. Het werkt).

Negativiteit los je niet op met negatief terug te doen. Dat is kwaad met kwaad vergelden en daar is nog nooit iemand beter van geworden. Het beste is dus om ze in gedachten voor je te nemen. En ze jouw positieve energie te sturen.

 

 

 

2.     Maak ze van je los

Er is een hele mooie oefening die goed werkt is het doorhalen van energetische koorden. Als gecertificeerd spiritueel leraar werk ik ook met energie oefeningen om ondernemers los te maken van negativiteit. Visualiseer een blauwe lijn tussen jou en die persoon. Die blauwe lijn staat voor alle negativiteit. Vraag het universum om hulp om die lijn door te halen. En vraag om alles wat nog nodig is in de toekomst veilig te bewaren. Spreek tijdens het doorhalen van de lijn de woorden uit: Ik vergeef je en ik laat de negativiteit los. Het is belangrijk om in te zien dat zij een ziel zijn net als jij dat ook maar zijn of haar best doet.

 

3.     Delete ze uit je leven

De eenvoudigste manier is control alt delete. Verhuizen, scheiden of het contract verbreken. Of je daar nu zelf het meeste van leert, dat weet ik niet, maar het is een oplossing om snel uit de negatieve energie te komen. Soms is het de enige en de beste oplossing om afscheid te nemen. Voordat je dit doet reflecteer altijd eerst op jezelf. Waarom ben je nu echt zo boos of gefrustreerd. Ben je in feite boos op jezelf? Zo ja, los dan eerst dit probleem op, voordat je grote stappen zet. Als je niet aan jezelf werkt kom je namelijk dezelfde problemen telkens opnieuw in je leven tegen, maar dan heftiger.

 

4.     Neutraliseer je gedachten

Er is een hele mooie oefening om gedachten te neutraliseren. Als je namelijk anders denkt, ga je je ook anders voelen en ander gedrag vertonen en word je gelukkiger. Deze oefening komt terug in bijna elk coachingsgesprek dat we doen.

 

5.     Anker en affirmeer positieve gedachten

De volgende stap is om te bedenken wat je wel wilt en dat bij jezelf te implementeren. Dat doe je door een anker te plaatsten of positieve affirmaties uit te spreken. Bijvoorbeeld:

Adem in en zeg:

Ik stel op een liefdevolle en vriendelijke manier grenzen

Ik volg mijn eigen pad.

Adem uit en zeg: Negatieve mensen laat ik los, nu en continu

 

6.     Accepteer

Accepteer dat mensen zijn zoals ze zijn. Je kunt mensen niet veranderen. Je kunt hooguit mensen een duwtje geven in de goede richting als ze dat zelf willen. Verandering zit alleen in jezelf en niet in de buitenwereld. Wacht niet op het moment dat ze je een compliment geven, hun mening wijzigen of liefdevol gaan doen. Meestal gebeurt dat niet. Alleen jouw eigen gedachten erover loslaten en veranderen helpt. Wie zou jij zijn zonder de gedachte; deze persoon levert mij negatieve energie op. Als je die gedacht niet meer hebt voel je je meestal al een stuk lichter en positiever. Laat het los.

 

7.      Vervang je omgeving

Vervang langzaam je omgeving met negatieve mensen door positieve mensen. Ze zeggen weleens dat je het gemiddelde bent van 5 mensen uit je directe omgeving. Word jij niet blij van je omgeving, dan is het onmogelijk om blij te worden van jezelf. Tijd voor verandering. Steek je tijd en aandacht in positieve mensen. Voor je het weet heb je helemaal geen plek meer in je leven voor negatieve mensen.

 

8.     Draai het gesprek om in iets positiefs

Ga niet mee in het negatieve gepraat van anderen. Draai ongemerkt het gesprek om naar te  voor jou leuke en interessante onderwerpen. Stel zelf positieve vragen aan de ander en stuur het gesprek een beetje. Help de ander als het ware een handje. Je mag ook benoemen dat je het onprettig vindt om negatief te praten over iets. Je mag zeggen dat het je negatieve energie kost. Vaak geeft die ander je gelijk en waren ze zichzelf er niet van bewust en zijn ze je dankbaar.

In de bijbehorende podcast kan je dit nog eens terugluisteren en gelijk meedoen met de oefening.

 

 

Bereik je doel in 8 stappen

door: Lorraine Vesterink

Veel mensen lukt het prima om doelen stellen. Het grootste probleem begint echter pas ná het doelen stellen: hoe bereik je je doel? Vind je het nog lastig om je doelen te stellen, bekijk dan mijn Doelen model. Je kunt ook de doelen challenge volgen, maar het échte werk begint pas erna.

Als je daarna geen coaching of online classes meer volgt, sta je er alleen voor. Regelmatig zie ik dat er vervolgens niets gebeurt. In het begin gaan mensen enthousiast van start en nemen ze stappen. Er zit flow op, maar al snel worden ze opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen. Ze verliezen veel tijd door email, social media, administratie, afspraken. In die tijd hadden ze ook het verschil kunnen maken, want doelen bereiken dat doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld. De wereld wordt er een mooiere plek van, want door het stellen én bereiken van je doelen, verhoogt jouw frequentie en dus ook die van anderen.

Een jaar later denken ze… wat jammer nou, ik wíl er echt mee aan de slag, maar hoe? Waar begin ik? Er zijn een aantal stappen waarvan ik zie dat ze in de praktijk vergeten worden. Ik geef je de acht belangrijkste stappen.

 

1. Voel het met hart en ziel

Nadat je je doel hebt gesteld, voel je je doel in je hart. Zie voor je dat je het al bereikt hebt. Wees er dankbaar voor alsof je het al bereikt hebt. Stamp vervolgens op de grond en spreek uit dat je hier bewust voor kiest. Heb je moeite met kiezen, beluister dan de keuzemeditatie of lees het blog met 11 stappen om tot een goede keuze te komen

2. Zet de eerste stap

Doordat het een te groot doel is, hebben mensen vaak geen idee waar te beginnen. Zet in elk geval een eerste kleine stap. Het is belangrijk dat je binnen 48 uur íets doet om dichter bij je doel te komen.

3. Schrijf je doelen op en maak het visueel

Uit onderzoek blijkt dat de kans op het bereiken van je doel met 42% vergroot wordt als je ze opschrijft. Wat ik in de praktijk zie is dat als mensen een visionboard maken ze achteraf zeggen… ‘het staat precies zo op mijn visionboard!’

4. Stel jezelf een deadline

Zonder deadline gebeurt er (meestal) niks. De meeste mensen stellen dingen uit tot het laatste moment. En dat geeft niet, want dat is menselijk. Dat maakt je mens. Het probleem is dat mensen geen deadline op de doelen zetten. Dan gebeurt er dus ook niks, want dan komt het ‘laatste moment’ nooit.

5. Neem je deadline serieus

Mensen nemen zichzelf vaak niet serieus. Laat staat de deadline die ze zichzelf gesteld hebben. Ze denken… ach ik ben het maar… en het gaat maar om mijn doen, om iets wat ik graag wil… hoe belangrijk is dat nou echt… Het kan ook wel volgend jaar. En volgend jaar wordt altijd volgend jaar… en later is er enkel nog spijt. Jezelf serieus nemen (en dus van jezelf houden) is misschien wel de allerbelangrijkste stap. Want mensen zijn vaak zelf hun eigen blokkade. Ze geloven niet in zichzelf, nemen zichzelf niet serieus en dus ook hun planning niet. Herken je jezelf hierin dan is het echt aan te raden aan de slag te gaan met ‘zelfliefde’.

6. Communiceer je deadline naar anderen

Als je je deadline communiceert naar anderen, vergroot je de kans. En dan niet in je eigen vertrouwde trainingsgroep, maar echt ‘out in the open’. Zet overal de datum van je event, je boeklancering, of de (her)opening van je bedrijf neer. Nodig mensen uit. Let op: die doe je dus nog voordat je ook maar een letter op papier hebt en misschien zelfs geen idee hebt hoe je het gaat bereiken. Zo wilde ik een theatershow geven. Ik maakte het event aan op facebook en verkocht in de voorverkoop de eerste kaarten. Dan is er geen weg meer terug. Precies wat nodig is om je doel te bereiken. De datum voor de extra theater voorstelling is nu ook gecommuniceerd (11 oktober) en ruim een derde van de kaarten zijn al verkocht.

7. Hak de tijd in mootjes

Hoeveel tijd is er van nu tot aan de deadline? Begin with the end in mind. Tel terug. Maak het jezelf niet te ingewikkeld, dus je mag er best iets ruimer de tijd voor nemen. Dat geeft ook lucht en rust. Maak van het grote doel allemaal kleine tussenstapjes. Bijvoorbeeld. Je wilt een boeklancering. Kleine stappen zijn: drukken, vormgeven, herschrijven, tegenlezen, schrijven. Ga met een professional (iemand die al bereikt heeft wat jij wilt bereiken) om de tafel die al bereikt heeft wat jij wilt bereiken, zodat je een juiste inschatting kan maken van de tijdsduur van elke stap.

8. Volg je planning

Nu is het ineens heel eenvoudig geworden om je doelen te bereiken. Je hoeft enkel de realistische planning te volgen. Laat je met weten als jouw doel bereikt is? Ik hoor graag van je!

Vind je het lastig om structuur aan te brengen in het bereiken van je doelen? Heb je moeite met jezelf te disciplineren. Of zitten er innerlijke blokkades in je waardoor je maar niet van start gaat? Dat geeft niks, want dat hebben heel veel mensen.

Neem in dat geval een coach in de hand die maandelijks met je meekijkt. Dit is ontzettend waardevol! Een goede coach houd je namelijk scherp en zorgt ervoor dat jij je belemmerende gedachtes bloklades oplost. Daardoor blijf je in de flow blijft en geef je niet halverwege de moed op.

Laatst had ik een coachee die zei dat het maar niet lukt om tijd vrij te maken voor haar doel. Ze was nog volop bezig met activiteiten om zichzelf van inkomen te voorzien. Ze vond het lastig om het ‘oude’ los te laten. En ze maakte het doel in haar hoofd veel te groot en ingewikkeld waardoor ze maar bleef uitstellen. Herkenbaar? Totdat ik haar liet inzien dat ze zelf haar grootste blokkade was. Confronterend? Ja…soms wel, maar zó belangrijk.  Ze schreef vervolgens op welke kleinere stappen al te zetten zijn. En zo ontstond er ineens een weg naar haar doel. Dit was voor haar zo’n eye-opener dat ze nu wel doorzet. Soms heb je net dat duwtje in de rug nodig als je het zelf even niet meer weet.

7 oorzaken waarom mensen niet hun passie volgen

 

Veel mensen zeggen: Vergeet je passie… Bewaar je passie voor je vrije tijd en je hobby. Waarom? Waarom zou je dat wat je het allerliefste doet bewaren voor een paar uur per week als je het ook veel vaker kunt doen? Waarom zou je veertig uur werken om vervolgens maar een paar uur te doen wat je écht wilt? Het is mij een raadsel…

Zoveel mensen zeggen dat je geen geld kunt verdienen met je passie. En dat ze het heus wel geprobeerd hebben. Maar is dat ook echt zo? Waar gaat het vaak mis? Ik geloof dat het wél kan. Toch gaat het in de praktijk vaak mis.

In dit blog lees je de zes oorzaken waarom mensen niet (meer) hun passie volgen.

 1. Ze overzien de consequenties van hun passie niet

  Mensen vergeten van te voren na te denken of iets wel echt bij ze past… Stel je begint een hotel, maar je houdt van uitslapen. Dan is het niet handig als je elke dag ontbijt moet maken. Op zich is het niet erg dat je eraan begonnen bent. Zelfs mooi, want dat betekent in elk geval dat je lef hebt. Je kunt in dat geval aanpassingen maken in je bedrijf zodat het meer bij je persoonlijkheid past.

 2. Ze durven niet met hun passie naar buiten te treden

Ze houden hun passie (nog) teveel voor zichzelf. Als je niet uitspreekt wat je wilt en wie je bent en je jezelf niet laat zien, kan ook niemand je helpen of ambassadeur voor je zijn. Dus communiceer waarin je gelooft en welk product of dienst erbij hoort en voor wie dat product/dienst geschikt is en hoe ze het kunnen aanschaffen.

 1. Ze stellen hun passie uit… en nog eens uit…

  Mensen zeggen vaak.. ja volgend jaar… , dan…. Je kent ze misschien wel… Maar volgend jaar is altijd volgend jaar… Ze willen wel een boek schrijven, of ondernemer worden of een theaterstuk maken… Maar ze blijven het voor zich uitschuiven. Het enige dat ze wel doen is geen beslissing nemen en dus ook geen actie. Ik weet uit eigen ervaring dat als je iets wilt realiseren het beste werkt als je je perfectionisme loslaat…’Better done than perfect…’  Je hoeft niet goed te zijn om te beginnen, maar je moet wel beginnen om goed te worden!

 2. Mensen gaan er niet helemaal voor

Mensen proberen wel wat, maar ze verbranden geen schepen achter zich. Ze geloven er dus niet helemaal in. En als jij er al niet in gelooft, dan zal niemand anders jou geloven. Zo werkt het nou eenmaal. Eerst geloven en dan zal je het zien. Andersom gaat het NOOIT werken.

 1. Ze willen geen offers brengen.

Sommige mensen willen heel graag iets.. Bijvoorbeeld gitaar spelen. Ze willen een rockster worden. Maar achteraf blijkt dat ze last hebben van heimwee. En niet bereid zijn om dat op te lossen. Ze willen ook graag thuis zijn bij het gezin. De motivatie is blijkbaar niet groot genoeg om er echt voor te gaan. En dat is ook ok… Accepteer het en laat het los. Dan was het geen échte passie. Dan is het inderdaad een hobby.

 1. Ze weten niet goed waar ze moeten beginnen…

  Begin bij stap één… wat vind je nou écht leuk… Hoe kan je dat combineren met wat je nu al doet. Juist de combinatie met wat je al kunt, maakt het vaak uniek. Als het de juiste stap is ontwikkel je steeds meer richting je passie. En kun je het oude helemaal loslaten… Of de combinatie blijkt zo goed te werken, dat je het zo kan houden.

 2. Mensen blijven maar doe-het-zelven…

  Er zijn zoveel rolmodellen, trainers en coaches. Mensen die al bereikt hebben wat jij ook wilt. Leer daarvan. Ga met ze praten. Investeer in jezelf. Want als jij niet in jezelf investeert, investeert er ook niemand in jou.

Ben jij het wachten zat? Weet jij dat er meer in je zit? Begrijp je maar niet waarom het er niet uitkomt? Het kan zijn dat er ongemerkt een aantal blokkades zijn ingeslopen. Wil je dat aanpakken? Dan zit je bij ons bij het goede adres. Mijn advies is: Volg je passie… Waag de sprong… Wat heb je nou écht te verliezen? Je kan materie toch niet meenemen in je graf. Uiteindelijk gaat het om de dromen die je gerealiseerd hebt, zodat je er later geen spijt van hebt…
We hebben een vlog voor je over dit onderwerp en vele podcasts.

Wil je meer diepgang? Investeer in jezelf en neem contact op voor een gratis sparringsessie. Dan kijken we wat jij op dit moment nodig hebt om van je passie je werk te maken.

De 8 stappen van mijn ochtendritueel

Hoe ziet jouw start van de dag eruit? Zet je op je gemak een kopje thee? Sta je vroeg op? Spring je uit bed en dan hulp aan de slag… Of nog iets anders?

Veel mensen laten hun ochtend bepalen door het leven of de agenda van anderen. Dit doen ze door meteen op hun mobiel te kijken. Daardoor zitten ze direct in de actie of de stress modus. In elk geval niet in de ‘me-time’ modus.

Het andere uiterste zijn mensen die van 5 tot 7 uur mediteren zoals Barack Obama. Je kunt daar ontzettend veel baat bij hebben. Ik ga dat zeker nog eens testen, maar voor nu heb ik een heel praktisch ritueel dat nauwelijks tijd kost, maar wel HEEL veel oplevert.

Elk ritueel waarbij jij baat bij hebt is goed. Graag deel ik mijn ochtendritueel met je. Het is een ritueel waardoor ik de ochtend aan mezelf geef. Als ik het oversla (meestal in de vakantie) is de flow meestal ver te zoeken… Dit doe ik nu een jaar of drie. Vooral stap 3 en 5 hebben me heel veel opgeleverd. Hiervoor sta 25 minuten eerder op dan ik normaal deed. Dat betekent dat ik ook een half uurtje eerder naar bed ga, dan ik vroeger deed. Voordat het hele gezin wakker wordt, heb ik mijn me-time van de dag er al op zitten. Dat voelt zo geweldig. Vooral in de lente en de zomer is het een weldaad. In de winter doe ik het ritueel binnen of buiten tijdens de lunch als het een mooie winterdag is.

Hierbij de 8 stappen van mijn ochtendritueel.

 1. Mezelf klaar maken voor de oefeningen

  ‘s Avonds leg ik alvast makkelijke kleding klaar op een krukje vlakbij m’n bed. Dan hoef ik in de ochtend niet meteen in de zoekmodus en het licht aan te doen. Ook handig voor het geval je partner zijn eigen ritueel heeft;).

 2. Een glas half lauw lemon water

  Voordat ik iets anders eet of drink, begin ik de dag met een glas half lauw water. Daarvoor gebruik ik voor de helft gekookt water en de andere helft koud water. Ik voeg daar een druppel essentiële LEMON olie aan toe van DOTERRA. Dan heb ik wel alle voordelen van citroen, (zoals afvloeien van afvalstoffen), maar niet de nadelen als je verse citroen gebruikt.

 3. De personality oefeningen (zie ook de twee video’s, eentje mét en eentje zonder uitleg)

  Voor de Life & Business Retreat heb ik de Personality oefeningen ontwikkeld. Dit zijn oefeningen om je mindset en dus je persoonlijkheid te versterken. Hierin begin ik met mijn nieren een boost te geven door de ‘Powerswing’. Dit geeft mijn lijf kracht. Daarna de ‘Suncatch’ waarbij ik de zon in je lijf haal, of die nou schijnt of niet. Gevolgd door de ‘Gradient’ waarbij ik het donker (zorgen, angst, gedachten) loslaat en nieuwe energie uit moeder aarde tot me laat komen. De ‘Flamingoal’ zorgt voor focus en balans. Ik focus dan op de One Thing dat ik die dag wil bereiken (zie stap 4). Dan volgt de ‘Chikancha’. Die begint met de energie douche (CHI). Om alle energie die ik normaal weggeef aan mezelf te geven. En die eindigt in dankbaarheid (Kancha). Dan benoem ik drie dingen waar ik die dag specifiek dankbaar voor ben. De ‘circles of balance’ zorgen vervolgens voor meer balans. Aan het einde komt ‘Me-Care’. Hiermee benoem ik onder andere drie concrete dingen waarom ik van mezelf hou. Voor meer zelfvertrouwen. En met met mijn stem maak ik een siren op het woord ‘VAM’, waarmee ik mijn stem train en intenties zet van Vertrouwen, Acceptatie en Meegaan met de Flow. Als allerlaatste komt de ‘Triangle of Growth’. Hierin visualiseer ik mijn dromen binnen een driehoek die ik de lucht zet. (Let op: deze oefeningen en benamingen graag alleen delen met vermelding van mijn naam en url naar deze pagina of de video’s).

 4. Mijn intenties zetten

  Met behulp van de Flamingoal uit stap 3 zet ik mijn intenties. Ik sta op één been en focus met mijn hand en ogen op één punt. Ik bedenk the ONE thing van de dag. Wat wil ik die dag echt bereiken? Dit staat los van emails beantwoorden en de afspraken die al in de agenda staan. Het is iets extra’s dat mijn missie ondersteunt. Bijvoorbeeld het schrijven van dit blog of het opnemen van een podcast.

 5. Power sprint

  Uit onderzoek (gedaan in Engeland met twee groepen mannen) blijkt dat 10 minuten bewegen net zoveel effect heeft als een heel uur sporten! Nou dat hoef je tegen mij maar één keer te zeggen. De oefening bestaat uit twee minuten hardlopen, 20 seconden sprint. Dit doe je drie keer. Daarna loop je drie minuten uit. Het kan ook fietsend, zwemmend of roeiend. Het gaat om de drie sprintjes die je trekt. Dat zet je lijf écht in actie. Probeer het maar eens. Het werkt!

 6. Koud (af) douchen

  Uit onderzoek blijkt dat je door koud te douchen of af te douchen heel goed is voor je bruine vetcellen tussen je schouderbladeren. Het stimuleert je immuunsysteem. Een beter begin van de dag kan je niet hebben. In het begin vond ik het vreselijk, maar in combinatie met de breath of fire (een oefening die ik op de 24 uurs yoga retraite leerde) valt het best mee.

 7. Gezond ontbijt

  Als ontbijt neem ik een sapje van sapbar VANNU. Dit zit bordevol verse groenten en fruit, of biologische roeryoghurt met een YUVO vezels, groenten en fruit. In de winter kies ik vaak voor rijstemelk of amandelmelk met havermout en banaan.

 8. Essential oils to Rock my day.

  Tot slot kies ik mijn geur van de dag. Stel dat ik mijn dag niet heb. Dat gebeurt zelden, maar stel… dan gebruik ik wild orange van DOTERRA. Ik meng een paar druppels met body lotion en smeer mezelf helemaal in. Eventueel wat extra druppeltjes onder de voeten zodat het direct mijn energiebaan ingaat. Soms kies ik voor een andere combinatie. Bijvoorbeeld I’m Possible (Bergamot, Lime en Frankincense).

Nou ben ik natuurlijk heel benieuwd naar JOUW ritueel. Laat je het me weten? Ook ben ik benieuwd welke stappen jij wel zou willen testen en hoe ze je bevallen. Laat je het weten?

LoVe
Lorraine Vesterink

7 voorbeelden van signalen – jouw gps naar succes

Door: Lorraine Vesterink

Veel mensen zien geen signalen. Dat is helemaal prima. Als je geen signalen ziet, maar je weet wel van het bestaan en hoe je ze gebruikt, dan zit je op het juiste pad. Pas als je de signalen weer nodig hebt, krijg je ze weer te zien. Als je geen signalen ziet vanuit onwetendheid, kan het zijn dat je wel hulp kunt gebruiken, maar gewoonweg niet weet waar je op moet letten. Dan is dit blog voor jou! Wil je leren hoe je signalen interpreteert en voorbeelden uit de praktijk horen? Beluister dan mijn podcast hierover.

Hierbij geef ik je 7 voorbeelden van type signalen die je kunnen opvallen. 

1. Dubbele getallen

Het makkelijkste signaal is dubbele getallen op je telefoon. Als je een dubbel getal op je telefoon ziet, dan heeft het een betekenis. Zoek het getal op. Doreen Virtue is een expert die de betekenissen heeft uitgeschreven. Op veel sites hebben ze haar informatie gekopieerd. Zoek voor je zelf een handige site waar je het gemakkelijk en snel kunt opzoeken wat het getal betekent.

2. Liedjes

Het is ook vrij eenvoudig om jezelf open te stellen voor tekenen doordat je ineens een bepaald lied hoort waarvan de tekst je raakt. Je kunt ook vragen voordat je de radio aanzet om een lied met een boodschap voor jou. Als je dan de radio aanzet, komt er meestal een heel toepasselijk lied waarvan je denkt… Dat is wel heel toevallig zeg…

3. Dromen

Je kunt tekenen voor je ontwikkeling krijgen door dromen. Vaak zijn we in de ochtend vergeten wat je droomt. Wil je signalen uit dromen halen, vraag dan letterlijk voor het slapen gaan of je de dromen die jouw verder helpen in je groei voor jezelf of je bedrijf mag onthouden. De kans is dan vele malen groter dat je ‘s nachts of in de ochtend wakker wordt en dat je je nog iets herinnert.

4. Dieren

Er zijn momenten dat je ineens een dier ziet staan die je normaal niet op die plek ziet of niet zo dichtbij. Dat kan een hert, een eend, twee duiven of bijvoorbeeld een roodborstje zijn. Daarna kan je in google op zoeken wat hiervan de betekenis is.

5. Teksten

Het kan zijn dat je namen van je dierbaren op vrachtwagens ziet staan. Of dat je iets uit een nummerbord haalt. Een tekst waar je oog opvalt en waarvan je denkt… hm… toevallig heeft meestal iets te betekenen.

6. Gebeurtenissen

Daarnaast zijn er nog vele andere gebeurtenissen die iets betekenen. Er zijn zelfs boeken overgeschreven waarin ze uitleggen wat een gecrashte computer betekent, een auto ongeluk, of zelfs een verstopte gootsteen.

7. Lichaam

Dat je lichaam de grootste bron van signalen is dat wist je misschien al. Jouw lijf geeft prima aan wat het nodig heeft. Ben je ziek of heb je ergens een ontsteking. Zoek de betekenis op en je ontdekt wat de emotionele oorzaak kan zijn.

 

Zie jij de komende tijd signalen? Laat het me weten! Ik ben ontzettend benieuwd welk inzicht het signaal jou geeft. De signalen kun je leren te interpreteren om jouw pad naar jezelf en je zielsmissie te ontdekken. Beluister daarvoor ook de podcast en bekijk ook het vlog dat ik daarover voor je maakte.

Een eerste tip is om een dagboekje bij te houden waarin je de signalen opschrijft. Noteer hierbij de betekenis van het signaal. En noteer vooral de gedachte die je bezig hield toen je het signaal zag of wat je aan het doen was. Signalen zijn namelijk niet zozeer een bevestiging maar een GPS waarin je stapje voor stapje begeleid wordt naar de weg waar jij het meeste waarde toevoegt. Voor jezelf en anderen.

 

 

 

 

 

 

 

6 stappen voor spiritueel leiderschap

door Lorraine Vesterink

Succes, leiderschap en spiritualiteit. Gaat dat samen? Ja. Ik denk van wel. Sterker nog: jouw spirituele ontwikkeling heeft een enorme positieve invloed op jouw zakelijke succes. Veel mensen denken dat spiritualiteit zweverig is. Het is maar net hoe je er naar kijkt. Dit is mijn definitie van spiritualiteit.

 

Spiritualiteit = een verzamelnaam voor de ontwikkeling van & connectie met JEZELF als onderdeel van het geheel.

De ontwikkeling van jouw spiritualiteit heeft gigantisch veel voordelen:
– Mentale rust
– Inlevingsvermogen en compassie
– Creativiteit en focus
– Geloof & vertrouwen in jezelf en anderen
– Mooie relaties
– Je licht van binnenuit schijnen

Het ontwikkelen van spiritualiteit lijkt vandaag de dag een voorwaarde geworden voor zakelijk succes. Neem de tijd om jaar jezelf en je bedrijf te kijken. Hoe drukker je bent, hoe meer aandacht spiritualiteit nodig heeft. Hier alvast zes stappen op een rij:

 1. Vertrouwen voorop

In de wat grotere organisaties hanteren ze de slogan: ‘Vertrouwen is goed, maar controle is beter.’

Ze bedenken telkens nieuwe manieren om op voorhand hun medewerkers te controleren. Zeker als het gaat om flexibel werken. Ze denken dat medewerkers die thuis werken de kantjes ervan af lopen. Klopt dit wel? Heb je het gevoel dat je zelf wel eens de kantjes ervan afloopt? Is dit wel zo? Heb je vertrouwen in je medewerker? Of gaat je medewerker juist minder presteren omdat je niet echt in die persoon gelooft? Zet vertrouwen in je leiderschap voorop, dan is controle overbodig.

 1. Breng het type ziel in balans

Heb je vooral oude of jonge zielen in jouw bedrijf. We vinden het heel normaal om het aantal vrouwen en mannen in balans te brengen. Ook wordt er gekeken naar de verhouding in leeftijd en ervaring. Ik heb nog nooit een onderneming gezien die kijkt naar het type ziel en de medewerkers een zielentest laat doen. Dat zou wel heel gaaf zijn toch?

 1. Wees een leider die handelt vanuit liefde

Als je het leiderschap van Trump bekijkt is dit management by fear. Hij denkt in tekorten in geld voor het Amerikaanse volk in plaats van mondiaal overvloed. Bekijk alles met een spirituele bril. Dus veel meer van uit eenheid en overvloed voor iedereen, dan vanuit wantrouwen kijken naar een onderdeel.

 

 1. Breng mannelijke en vrouwelijke energie in balans

Zowel binnen jouw organisatie, bij jezelf en bij jouw medewerkers. Met vrouwelijke en mannelijke energie bedoel ik dus niet de verhouding mannen en vrouwen, maar de energie binnen een persoon en een organisatie. Mannelijke energie staat voor daadkracht, grenzen stellen en ondernemerschap. Vrouwelijke energie staat voor intuïtie, wijsheid en zorgzaamheid.

 

 1. Ga met je team een paar dagen naar een inspirerende omgeving

Spiritualiteit stimuleer je het beste in de natuur. Ga eens een paar dagen met je team naar een plek waar je je terug kunt trekken en werkelijk kunt verbinden met elkaar. Niet te veel poespas, maar zijn. Samen een stap terug zetten betekent in dit geval vele stappen vooruit. Je kan natuurlijk ook met ons mee op een ‘zakelijke’ reis naar Ibiza. Zon gegarandeerd (en met zon bedoelen we dan het licht in jullie zelf).

 1. Stel je als leider kwetsbaar op

Als jij je niet open en kwetsbaar open stelt vanuit je hart, doen je medewerkers dat ook niet. Laat je je medewerkers trainen, doe dan zelf ook mee en stel je kwetsbaar op. Dat straalt zo’n ongelooflijke kracht uit. Daardoor maak je niet alleen zelf een groeispurt maar je medewerkers ook.

 

Ga samen met je team op reis naar spiritueel leiderschap. Het is nu belangrijker dan ooit! Succes. Vind je dit artikel interssant? Like en share wordt gewaardeerd.

Bekijk ook het vlog over dit onderwerp.

Meer verdieping? Luister dan de podcast waarin Emmy Stemming mij interviewt.

Wil jij je spiritueel leiderschap in jezelf ontwikkelen? Doe dan mee met de Online Classes van de Life & Business School.

Wonen en werken op je droomplek. Kan dat?

Wil jij op je droomplek wonen en werken? Steeds meer mensen wonen en werken op geweldige plekken. Toch heerst er nog steeds een taboe op. Er wordt gek gekeken als je zegt… ik ga vandaag een dagje naar het strand. Om te werken… Met slechts vier vragen kom jij dichter bij je droomplek.

Check dan deze korte vragenlijst en beantwoord de vragen schriftelijk voor jezelf.

 

 

 

Vraag 1. Wat maakt het dat je nog niet op je droomplek woont of werkt?

Wat is het dat jou tegenhoudt? Is het een overtuiging van jezelf? Laat je jezelf tegenhouden door iets of iemand anders? Schrijf de reden op. Als je het opschrijft en je leest het terug, dan helpt dat vaak om je belemmering te relativeren.

Vraag 2. Wat is je droomplek?

Hoe ziet het eruit? Met wie ben je daar? Hoe ruikt het daar? Hoe voelt het in je lijf? Waar voel je het in je lijf? Schrijf ook dit voor jezelf op. En zoek er vooral beelden bij. Maak een droombord die je op een plek zet waar jij het zo vaak mogelijk kan zien. Bewust of onbewust.

Vraag 3. Wie of wat heb jij nodig om hier te wonen of te werken?

Heb jij er iemand voor nodig of wacht je nog op een gebeurtenis? Is er een middenweg? Kan je alvast voorproeven zonder dat het teveel gevolgen heeft voor de mensen om je heen?

Vraag 4. Hoe graag wil je het? Wil je het echt?

Soms zeg je wel dat je iets wilt, maar wil je het niet echt. Je bent niet bereid offers te brengen voor je doel. Accepteer in dat geval dat het zo is.

Conclusie

Wil je het wel echt? Ga er dan helemaal voor. Ga serieus aan de slag met de eerste drie vragen. Als je dat doet, garandeer ik je dat je in no time op je droomplek werkt en woont. Bekijk ook mijn vlog hierover en luister naar de uitgebreidere podcast #1 wonen en werken op je droomplek. Hierin geeft Lorraine je concrete voorbeelden en een korte geleide meditatie.

De elevator pitch. De 6 must-do’s.

Je weet inmiddels hoe belangrijk een elevator pitch voor je bedrijf is. Want als je je pitch onvoorbereid vertelt, dan is de kans groot dat je stuntelt of maar wat zegt. De kans dat je daarmee iemand raakt is erg klein. Lees ook het eerdere blog van Lorraine hoe je in 12 stappen een geweldige pitch maakt.

Hoe nu verder? Wat ga je met je elevator pitch doen. Leg je hem in een denkbeeldige kast of ga je er daadwerkelijk mee aan de slag? Aan de slag natuurlijk! Maar, hoe dan? Hier de must-do’s.

6 Must-Do’s

1. Oefen je elevator pitch regelmatig.
Alles wat je traint, werkt hetzelfde als bij je buikspieren. Als je ze niet traint, worden ze weer slap. Helaas, maar waar. Blijf daarom je elevator pitch oefenen. Dat kun je doen door je pitch hardop voor de spiegel te oefenen of door jezelf op video op te nemen en terug te kijken.

2. Verfijn je elevator pitch.
Je pitch is een dynamisch verhaal. Elke dag doe je kennis en ervaring op waardoor je inzichten kunnen veranderen. Pas je pitch daarop aan, want anders heb je straks een verhaal dat niet meer van deze tijd is. Verander mee met jezelf en met de wensen van je doelgroep.

3. Maak je pitch voor elke persoon of groep altijd op maat.
De grootste valkuil is om je elevator pitch die je zo goed geoefend hebt op te lepelen. Dat is NIET de bedoeling. Dat klinkt namelijk ontzettend onnatuurlijk en daar sla je de plank volledig mee mis. Het doel van je goede voorbereiding is dat je spontaniteit toevoegt. Leef je eerst in de persoon of je publiek in en vertel je verhaal in het HIER en NU.

4. Gebruik je elevator pitch elke dag.
Iedere dag heb jij opnieuw de kans om je pitch te vertellen. Veel mensen denken dat je de pitch alleen op een netwerkbijeenkomst vertelt. FOUT! Je kunt je pitch ook vertellen op een verjaardag, aan de buurvrouw, in de trein, in een café en in de supermarkt. Elke dag dus! Iedere persoon kan tot jouw doelgroep behoren of iemand kennen uit jouw doelgroep.

5. Koppel je pitch aan een oprecht gesprek
Veel mensen zijn zo druk met hun elevator pitch over te brengen dat ze vergeten oprecht contact te maken. Wat staat er in je pitch? Waar help je mensen mee? Doe dat dan ook? Praat niet alleen over je missie en je unieke talent, maar laat het ook direct zien. Want zien is geloven.

6. Geloven is zien
Voor je toehoorder geldt: zien is geloven. Voor jou als ondernemer geldt: geloven is zien. Geloof jij niet in je eigen elevator pitch dan zal niemand je geloven. Jij moet dus eerst in jezelf en in je elevator pitch geloven. Er voor de volle 100% achter staan. Doe je dat nog niet, neem dan een stapje terug en ga terug naar je kern. Blijf in de tussentijd wel in beweging: fake it till you make it.

Wil je jouw elevator pitch oefenen in een vertrouwde leeromgeving? Meld je aan voor De Online Life & Business School. Hier krijg je de kans om te oefenen met gelijkgestemde. Of kom naar het oplaadevent.