De Indianen gaven mensen vroeger pas een naam als ze wisten wat die persoon uniek maakt. In het begin noemden ze de meeste kinderen: baby, kind, jongen of meisje. Na een aantal levensjaren kreeg je een naam. Je kon ook meerdere namen krijgen. En je naam kon ook bij belangrijke gebeurtenissen of levensfases veranderen. Wat kunnen we hiermee in deze tijd waarin alles sneller, beter en goedkoper moet? En het lijkt of alles door iedereen al bedacht is en gedaan wordt.

Om te beginnen is het belangrijk is dat je deze traditie va naamgeving niet bagatelliseert, maar met respect benaderd. Dus bijvoorbeeld ‘langneus’ als iemand een lange neus heeft, daar kan je niet zoveel mee. Dan maak je de traditie belachelijk. Maar met namen als ‘verbinder’, ‘zonnestraal’ of ‘vlinder’ dan weet je welke naam het dichtst jouw identiteit omschrijft. Een naam kan ook in de loop van je leven steeds meer betekenis krijgen. Als je anderen vraagt hoe ze jou zouden noemen, kom je er in feite achter wat ze uniek aan je vinden.

Als je weet wat jou uniek maakt, helpt dit je om jezelf niet te vergelijken met anderen. In de natuur gebeurt dit ook niet. Hoe zou je het vinden als een viooltje een zonnebloem wil zijn? Gek toch. Is een zonnebloem mooier dan een viooltje? Ze zijn allebei mooi. Ieders op hun eigen manier. Laat de ander goed en mooi zijn zoals ze zijn. En waardeer je eigen schoonheid zoals je die van anderen waardeert.

Uit onderzoek blijkt dat als we een week niet op facebook kijken, we gelukkiger zijn. Onbewust vergelijken we onszelf constant met anderen. Hebben zij het beter, leuker, etc. Niet dat je nu direct met facebook moet stoppen, want het heeft ook waarde, maar het is wel goed om te bedenken dat jij net zo mooi en waardevol bent als alle anderen. Sterker nog, het is van belang om niet een ander te imiteren, maar je ware zelf te ontdekken en te laten stralen.

5 stappen om dichter bij je unieke zelf te komen:

  1. U = wat maakt jouw Uniek en onderscheidend?
  2. N = wat is jouw Natuurlijke talent?
  3. I = waar haal jij je Inspiratie vandaan? Wat is jouw passie?
  4. E = waar heb je veel Ervaring mee?
  5. K = waar heb je veel Kennis van?

Zet de antwoorden op bovenstaande vragen op een groot vel papier en onderzoek of er een lijn in zit. Welke naam zou je jezelf kunnen of willen geven?  Ik ben heel erg benieuwd naar de naam die jij voor jezelf bedenkt. Of als je rondvraagt hoe anderen jou noemen. Bij het ontbijt gaven mijn kinderen namen van gekke boekenschrijver, tot konijn tot de unieke ondernemer. Laat ik het voorlopig maar bij het laatste houden.

De Unieke Ondernemer helpt mensen hun uniciteit te ontdekken. En dit uit te stralen naar banken, klanten en medewerkers. Nieuwsgierig? Volg een gratis webinar om naar het oplaadmoment.