Veel mensen leiden een gejaagd leven. Ze hebben nauwelijks tijd om te voelen wat ze nu echt belangrijk vinden. Ze geven aan te weinig te sporten, te slapen, te genieten, te dansen, alleen de natuur in te gaan en te mediteren. Daarnaast checken ze te vaak hun telefoon, hun mail en staat de agenda te vol. Onze telefoon laden we dagelijks op. Je auto laadt je op of voorzie je van brandstof. Je maakt je huis schoon, maar wat doe je om jezelf op te laden? Vaak komt eerst het werk, dan de kinderen, dan de partner, je ouders, dan anderen in je omgeving en dan als laatste jezelf. Als je tijd maakt voor jezelf, heb  je meer energie en ben je in staat meer liefde te verspreiden en te doen wat je te doen hebt.

Verandering is de enige constante in deze wereld wat constant blijft. Al het andere verandert. Waarom vergeten we dan soms om zelf te blijven veranderen? Het grootste probleem is niet de wil om te veranderen, maar om jezelf genoeg waard te vinden om in jezelf te investeren. Heb jij het ervoor over om tijd voor jezelf te maken? Heb je geld ervoor over om aan jezelf uit te geven? Aan de basis van te weinig tijd en geld voor jezelf maken ligt meestal het probleem van zelf vertrouwen en geen nee kunnen zeggen. En daar bedoel ik mee nee zeggen tegen anderen, want nee zeggen tegens onszelf dat blijkt een stuk makkelijk.

Hoe drukker je bent, hoe meer rustmomenten je zou moeten nemen. Dit klinkt logisch en toch vergeten we het vaak. Juist als je druk bent, denk je ach, dat uurtje sporten, daar heb ik nu echt geen tijd voor. Of naar de kapper gaan, dat komt wel een andere keer. Zelf doe ik dagelijks mijn sport- en meditatieoefeningen in de duinen.  Het bestaat deels uit een interval training die net zo effectief werkt als een uur sporten. Het andere deel bestaat uit  meditatieoefeningen waarvan ik voel dat ik er meer energie en rust door krijg. Meditatie betekent wat mij betreft niet dat je uren stil moet zitten op een kleedje. Als je maar een oplaadmoment voor jezelf inbouwt die je dagelijks vol kan houden. Als ik na mijn ritueel thuis kom is mijn stem een aantal tonen lager. Zo ontspannen word ik ervan.  En omdat ik het dagelijks doe is het een routine geworden, waardoor ik het ook volhoud in drukke tijden. Terwijl ik vroeger nog weleens in de verleiding kwam om het sportuurtje in drukke tijden over te slaan. Je rustmoment overslaan is werkelijk het slechtste wat je kan doen. Dan ligt namelijk het gevaar van een inzinking, burn-out of tijdelijke dip op de loer. En eenmaal in een dip is het lastig om er snel weer uit te komen. Voorkomen is beter dan genezen.

Veel ondernemers werken vanuit thuis. Het ritje dat je normaal gesproken van je werk naar huis gaat, zorgt er ook voor dat je je werk meer loslaat. Vroeger was mijn bedrijf en privé één. Ik heb het destijds als prettig ervaren, maar ik merk wel dat ik nu meer rust heb. Als je toch vanuit thuis wilt werken, dan kun je hier natuurlijk ook oplossingen voor bedenken zoals een ommetje maken als je van je werkplek naar je huis loopt. En afspraken maken met je partner en je gezin voor de tijden dat je wilt focussen op jezelf of je bedrijf. Heb je structureel te veel werk, overweeg dan om een stagiaire of extra medewerker te betrekken bij jouw werkzaamheden.

Maak ook tijd voor jezelf om te groeien. Mensen die geen tijd voor zichzelf maken, maken meestal ook geen geld voor zichzelf vrij. Mensen in loondienst krijgen jaarlijks een opleidingsbudget. Ze kunnen terecht bij gerenommeerde trainingsbureau ‘s en volgen opleidingen zodat ze zichzelf ontwikkelen. Ze groeien. Ondernemers moeten zichzelf budget geven. Vaak geven ze wel geld uit om hun medewerkers op te leiden, maar voor zichzelf hebben ze het er niet voor over. Ik denk dat dit de grootst gemaakte fout is van ondernemers. Hoe kun je verwachten dat je bedrijf groeit en dat je medewerkers groeien terwijl je zelf stil staat? Als ondernemer zou je juist méér trainingen moeten volgen dan je medewerkers en mensen in loondienst. Het MKB is namelijk de motor van de Nederlandse Economie en we moeten constant vernieuwend zijn en sneller kunnen mee veranderen dan grotere organisaties. Hierdoor blijven we onderscheidend en geeft het inhuren van een klein bedrijf voordelen. Niet alleen doordat we als ondernemers flexibeler zijn en veel praktijkervaring hebben, maar ook omdat we goed opgeleid zijn én blijven groeien.

Vijf tips op een rij:

  • Geef jezelf jaarlijks een opleidingsbudget om te groeien
  • Volg dagelijks een interval sportprogramma
  • Creëer dagelijks je eigen oplaadmoment
  • Maak afspraken met de mensen in je omgeving over jouw rustmoment
  • Zeg ja tegen jezelf.

To do!
Mijn vraag aan jou is. Wat heb jij nodig om meer oplaadmomenten, het liefst dagelijks, voor jezelf in te bouwen. Schrijf dit voor jezelf op. Noteer vervolgens welke kleine stap je binnen 48 uur gaat neme om ervoor te zorgen dat je meer tijd voor jezelf maakt.

Meer tips?
Volg een gratis webinar. Daarnaast bieden we maandelijks een live oplaadmoment voor drukke mensen die even tijd voor zichzelf willen maken. Samen met andere ambitieuze gelijkgestemden. Lorraine Vesterink leidt deze sessie. Of geef je op voor de Masterclass ondernemerschap.

Je moet jezelf af toe kietelen

Meer tips? Maandelijks bieden we een oplaadmoment voor drukke mensen die even tijd voor zichzelf willen maken. Samen met andere ambitieuze gelijkgestemden. Lorraine Vesterink leidt deze sessie. Daarnaast geeft ze een aantal keren per jaar de Masterclass ondernemerschap.