Je hebt een visie, volgt je dromen en bent succesvol ondernemer. Dan kun je te maken krijgen met mensen die jou je succes niet gunnen.  Of – en dat is net een tandje minder erg – met mensen die jou je succes wel gunnen, maar zelf ook zo graag succesvol zouden zijn.

Het probleem met afgunstige mensen is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Ze denken dat ze zelf onvoldoende capaciteiten hebben en geloven niet in overvloed. De makkelijkste oplossing is dit type mensen uit je leven en je systeem te bannen. Maar steeds vaker krijg ik de opmerking dat het niet altijd mogelijk is afgunstige mensen uit de weg te gaan, omdat ze nu eenmaal regelmatig op je pad komen. Wat doe je dan?

De beste oplossingen zijn vaak simpel: verander afgunst in een gunst. Volg daarvoor de onderstaande stappen.

1. Ontdek de oorzaak van de afgunst. Vaak weten mensen zelf niet hoe ze hun eigen succes moeten creëren. Ze zijn hun visie kwijtgeraakt en durven niet voor hun dromen te gaan.

2. Bewijs deze mensen een gunst. Besteed tijd en aandacht aan ze. Drink een kop koffie met ze. En help ze zichzelf opnieuw te ontdekken.

3. Help ze ook te accepteren dat zij niet hebben wat jij hebt en waar zij jaloers op zijn. Vaak is dit namelijk zo. Ze zijn jaloers, omdat jouw capaciteiten haaks staan op die van henzelf. Dat kan heel frustrerend zijn. De kunst is dat ze ontdekken waar zíj goed in zijn.

4. Vertel over je eigen onzekerheden. Vertel over de lange weg die je hebt moeten afleggen en over de belemmeringen die jij hebt overwonnen om jouw succes te bereiken.

5. Als je het goed hebt aangepakt, kunnen deze mensen uiteindelijk jouw grootste ambassadeurs worden. Ze bewonderen je en zien als geen ander jouw unieke talent. Daar is hun afgunst namelijk mee begonnen.

6. Je kunt zelfs overwegen samen een team te vormen, want hoogstwaarschijnlijk kan de ander iets waar jij helemaal niet goed in bent.

7. Klinkt dit laatste als een onmogelijke opgave, omdat je de ander helemaal niet mag? Bedenk dan dat iedereen liefde verdient en span je ervoor in anders over deze persoon te gaan denken.

Tot slot een oefening die je bij dat laatste kan helpen. Doe je ogen dicht en maak in gedachten een foto van de ander. Draai aan de knoppen, zodat de kleuren wat feller worden en de lijnen scherper. Zoom dan in en kijk goed. Wat vind je het mooist aan deze persoon? Stel, je hebt een hekel aan de stem. Draai het volume dan een stukje omlaag en voeg timbre toe, zodat de stem warmer wordt. Welk gevoel roept deze persoon bij jou op? Ontdek waar dit gevoel in jouw lichaam zit, haal het eruit en plaats er een mooier gevoel terug. Als laatste verwoord je hoe je over deze persoon denkt. Bijvoorbeeld: ik vind hem gemeen. Vervang het woord ‘gemeen’ voor iets positiefs. Hoe sta je er nu tegenover een kop koffie met deze persoon te gaan drinken? Deze oefening is kort door de bocht omschreven en werkt beter onder begeleiding. Werpt deze oefening niet voldoende vruchten af? Lees dan het boek Terugkeer naar liefde van Marianne Williamson. Of schakel een van onze coaches (met een achtergrond in NLP of MatriX Methode) in om je te helpen. Want iemand een gunst bewijzen is iets moois. Voor de ander, maar ook voor jezelf.