Door: Mark van Alken

Als zelfstandig Business- en Kredietcoach, maar zeker ook als beginnend ondernemer, moet ik goed in beeld hebben met welke interne en externe risico’s een ondernemer te maken krijgt. Veel ondernemersrisico’s zijn universeel en dus van toepassing op iedere ondernemer. Daarnaast zijn er per situatie nog veel meer risico’s te benoemen. Deze zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de soort onderneming, branche, regio, ervaring en economische situatie.

Je kunt op verschillende manieren omgaan met ondernemersrisico’s. Aan de ene kant zijn er ondernemers die hun kop in het zand steken en hopen dat ze verschoond blijven van negatieve gevolgen, aan de andere kant zijn er ondernemers die op eieren gaan lopen en zichzelf op die manier niet op de meest succesvolle manier zullen ontwikkelen. Wat is de beste manier om te dealen met risico’s? Bestaat deze manier überhaupt? De waarheid ligt wat mij betreft ergens tussen de genoemde uitersten in. Het beste advies dat ik kan geven is om goed na te denken over je eigen mogelijke risico’s. Breng deze goed en volledig in kaart, loop er niet voor weg maar ga de uitdaging aan om de risico’s te elimineren, tot een minimum te beperken, te compenseren of misschien zelfs om te buigen naar een voordeel. Wees hierin vooral eerlijk naar jezelf en realistisch. Behoud de regie, jij bent in de lead!

Op basis van mijn eigen ervaringen als directeur kleinbedrijf bij ABN Amro heb ik een top 5 samengesteld van algemene ondernemersrisico’s die mijns inziens op iedere ondernemer van toepassing zijn.

Dit is mijn top 5:

1. Jezelf of de markt overschatten

2. Geen taken durven uitbesteden, alles zelf willen doen

3. Je businessplan niet op tijd evalueren, focus verliezen

4. Geen financiële buffer opbouwen, teveel geld uitgeven

5. Niet actief klanten blijven werven, pijplijn onvoldoende gevuld