Door: Diana de Winter

Succes is klaar zijn voor de kansen die je krijgt! De definitie van succes is voor iedereen anders en dat is mooi. Het levert vaak een interessante dialoog op in de werkomgeving en ook privé. We wensen het elkaar allemaal toe, maar wat is succes nu echt?

In gesprekken met ondernemers stel ik vaak de vraag wat succes voor hem of haar betekent. Er komen verrassende reacties en meestal krijg ik dan meteen een goed beeld van wat de ondernemer belangrijk vindt. Dat is fijn, want dan kan ik hem beter helpen.

Als zakelijk adviseur bij een bank spreek ik bijna uitsluitend ondernemers. In twintig jaar zijn dat er heel veel. Van starters tot ondernemers die hun bedrijf willen overdragen. Heerlijk vind ik het om een deel van hun dromen waar te maken, door het oplossen van een probleem of door het verstrekken van een financiering. En ik ben er goed in. Hoe meer ik het doe, hoe succesvoller ik word.

Wat mij bij ondernemers opvalt is dat geld nauwelijks een rol speelt in hun definitie van succes. Geld is een middel om doelen te bereiken. Veel ondernemers hebben geen vooropgezet plan om succesvol te zijn. Ze starten met iets wat ze leuk vinden en gaan van daaruit verder. Hoe leuker ze hun werk vinden, hoe meer succes ze ervaren.

Maar ik spreek ook veel mensen, die nog niet durven te kiezen voor wat ze écht leuk vinden of waar ze goed in zijn. Een paar jaar geleden was ik één van hen. Toch bleef ik me afvragen wanneer iets nu echt een succes is. Als ik tevreden ben met het resultaat? Of is het wanneer de ondernemer meer business kan doen? Misschien als hij mij en mijn organisatie aanbeveelt bij relaties? Het antwoord is op alle vragen ja!

Maar hoe wordt dat succes beïnvloed? En hoe pak je dat dan aan? Wat ik heb geleerd is dat succes ontstaat als je vooraf bereid bent om erin te investeren. Om te blijven doen wat je leuk vindt, om je netwerk en je kennis te blijven ontwikkelen en om op te ruimen wat je in de toekomst niet meer nodig hebt. Zowel in je hoofd als in je omgeving.

Soms is het niet duidelijk wannéér je succes krijgt of hoe dat er uit ziet. Om dán door te gaan waarmee je bezig bent, vereist geduld, vertrouwen en vooral doorzettingsvermogen. Door alle echte en ingebeelde drempels over te gaan ben ik inmiddels een drempelspecialist geworden. En het leuke is, dat ik daardoor nog beter ben geworden in het helpen van anderen. Vaker JA zeggen tegen dingen die je spannend vindt, helpt je al een stap verder.

En dan komt ineens de dag dat je de kans krijgt om te doen wat je het allerleukst en allerspannendst tegelijk vindt. Voor mij kwam dat moment toen ik Startmotor werd bij De Unieke Ondernemer. Alles viel op zijn plaats. Nog meer ondernemers helpen en met de inhoud die zij op dat moment nodig hebben. Mooier kan het voor mij niet.

Het maakt niet uit hoe je succes definieert. Daar kun je het best zelf betekenis aan geven. Maar één ding is zeker, je kunt de weg naar succes zelf bepalen. Jij hebt de regie. Voor mij is succes klaar zijn voor de kansen die je krijgt!