Zelfvertrouwen. Hoe succesvol mensen ook zijn of lijken. De meesten van ons geloven onvoldoende in zichzelf. Waarom zou je meer zelfvertrouwen willen en hoe krijg je er meer van?

Als je geen zelfvertrouwen hebt voel je je continu aangevallen door anderen. En dat staat niet alleen je ondernemerschap, maar ook je geluk in de weg. Mensen doen graag zaken met mensen die ze vertrouwen. Dan moet je op z’n minst je zelf vertrouwen.

De drie belangrijkste eigenschappen om je zelfvertrouwen te vergroten zijn meer eigen liefde, zelfkennis en zelf vergeving. Mensen met te weinig eigenliefde houden niet genoeg van zichzelf. Ze balen van hun gedrag en fouten.

Eigen waarde
Elke keer als iemand hen op een fout wijst, zeggen ze tegen zichzelf ‘zie je wel’. Daardoor daalt hun gevoel van eigen waarde nog meer. Als gevolg daarvan zijn ze vaak niet in staat relaties te behouden. En daardoor daalt hun zelf liefde verder. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen 40 tot 80% van zichzelf houden met uitschieters naar boven en naar beneden. Als we tijdens de masterclass de opdracht geven om dit naar 100% te brengen, blijkt soms dat er een belemmering aan ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld: ‘als ik keuzes maak, dan raak ik alles kwijt’. Wat blijkt. Iemand moest vroeger als kind een onmogelijke keuze maken, waardoor iemand later niet op zichzelf vertrouwde.

Zelfkennis
Zelfkennis zegt iets over hoe we onszelf zien. Vinden we onszelf meer of minder dan anderen? Dan stralen we dat uit. Zolang we onszelf blijven vergelijken met anderen, vinden we onszelf ongelijkwaardig. Als je zelfkennis hebt, dan ben je je bewust van je gevoel, je gedachten en je emoties. Je weet dan wie je bent en waarom je hier op deze wereld bent. Je weet hoe je op anderen reageert en waarom dat zo is. Dat maakt je leven aangenamer. Zelfkennis is het begin van een ongekende wijsheid. De kennis die we in het eerste deel van ons leven opdoen is vooral cognitief. Daarna specialiseren we ons meestal in een bepaald vakgebied. Wat nog ontbreekt is de kennis over onszelf.

Zelfvergeving
Zelfvergeving is bijvoorbeeld nodig als mensen boos zijn op zichzelf. Sommige mensen voelen zich niet boos, maar wel gehaast of ongeduldig. Dit zijn indirect ook vormen van frustratie. Als we ons irriteren aan anderen dan is dat vaak een vorm van onderdrukte boosheid op onszelf. Boos op fouten waarvan je moet afvragen of het überhaupt fouten zijn of dat iemand anders vindt dat je fouten maakt. Laat de omgeving niet met jou spelen, maar speel met de omgeving.

Voor meer zelfvertrouwen moeten we ons afvragen hoe we deze drie dingen hebben ontwikkeld. Als we blijven doen wat we altijd deden, krijgen we wat we altijd kregen. Dus waarom niet iets nieuws proberen als het om zoiets belangrijks gaat als zelfvertrouwen. Meditatie in de natuur is een geweldige manier om meer zelfvertrouwen te krijgen.

De meeste CEO’s, staan vroeg op om te mediteren. Hoe drukker hun dag, hoe langer ze mediteren. Je kan meer zelfvertrouwen krijgen door slechts tien minuten meditatie per dag. In de masterclass krijg je onze ‘passion vitality oefeningen’ aangereikt. Oefeningen om al je gedachten, zorgen en angsten los te laten, je ontdoen van je eventuele stress en negatieve emotie en nieuwe energie toelaten.

Een van de meest essentiële onderdelen is het benoemen van drie concrete dingen waarom je van jezelf houdt. Dus niet wat ben ik blij met mijn werk, maar wat ben ik blij dat ik vandaag waarde heb kunnen toevoegen voor mijn klant. Benoem ook drie concrete dingen waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld, ik ben blij met de opdracht om vijftien mensen te mogen trainen.

En zeg drie weken, drie keer per dag, drie keer tegen jezelf dat je van jezelf voor de volle 100% houdt, nu en continu. Als dit je tegenstaat of je krijgt er hoofdpijn van, dan is de kans groot dat je eerst nog een belemmerende overtuiging moet loslaten. Dit kan je onder begeleiding doen, maar ook zelf als je je erin verdiept. Het zijn praktische oefeningen. Je kunt ze doen als je eraan toe bent of zie het als experiment.

Onze visie is: ’als het werkt, dan werkt het.’ Als je je zelfvertrouwen kwijt bent, komt het niet vanzelf terug. En je hoeft er niet naar te zoeken, maar het is er allang als je het weer wilt omarmen.