Door Lorraine Vesterink

Vaak hoor je mensen zeggen: ‘Het leven is een feest. Je moet wel zelf de slingers ophangen.’ Wat is jouw visie op het leven? Ik zie het leven is als zeilen. Een zeilreis waardoor je ontdekt wie je werkelijk bent. Soms heb je de wind mee. Soms tegen. En moet je kruisen om je doelen te bereiken. Je kunt niet zeilen met de wind van gisteren. Ook niet met de wind van morgen. Wel met de wind van vandaag, want we hebben alleen het NU.

Afgelopen week las ik, in het tijdschrift van een vliegtuigmaatschappij, dat Floortje Dessing het leven ziet als een snoepwinkel. Alles is mogelijk. Prachtig hoe zij dat omschrijft. Het kan ook anders. Een tijd geleden sprak ik een man die het leven zag als een spookhuis. Je weet nooit wat er achter welke muur tevoorschijn komt, zei hij. Als je op die manier tegen het leven aankijkt, is het een stuk lastiger om te groeien. Want wat je ook doet, het is gewoonweg te spannend om dingen uit te proberen. Welke overtuiging of levensmetafoor je ook hebt. Het is allemaal goed. De vraag is of jouw overtuiging jou verder helpt? En het is niet alleen boeiend en leerzaam om je eigen levensmetafoor te weten, maar ook hoe je partner of je compagnon tegen het leven aankijkt. Het helpt je te begrijpen waarom ze reageren zoals ze reageren. En waarom ze de keuzes maken die ze maken.

Ik vind het tijdens de reis belangrijk om steeds specifieker toe te werken naar hoe jij de wereld mooier kan laten kleuren. Als je net als ik een tijdje onderneemt, kan het lastig zijn om te focussen. Ook als je net begint met ondernemen, is het moeilijk om nee te zeggen tegen nieuwe opdrachten. En voor je het weet ben je een manusje van alles. Dat was nou net niet de bedoeling. Je wilde juist doen waar je goed in bent.

Laatst interviewde ik een onderneemster die haar nieuwe business niet snel genoeg kan laten groeien, omdat ze veel tijd en energie in haar andere bedrijf stopt. Ik vroeg haar: ‘waar word je het meest blij van?’ Haar stralende ogen tijdens haar antwoord spraken boekdelen. De nieuwe business… Het is voor haar de kunst om te delegeren en goede mensen aan te trekken, zodat zij zich kan focussen op datgene waar ze het meest plezier aan beleeft. Bovendien heeft het nieuwe bedrijfsidee een goed verdienmodel. Het begint bij loslaten van klanten, activiteiten, medewerkers en niet in de laatste plaats je eigen perfectionisme. Want we denken vaak dat we het zelf het beste kunnen.

De reden waarom we geen focus hebben, kan veel oorzaken hebben. We willen anderen graag helpen, of we zijn bang iets mis te lopen: bijvoorbeeld een compliment, plezier of omzet. De vraag is of je in het verleden, zakelijk of privé, daadwerkelijk dingen bent misgelopen.

Nog niet zo lang geleden heb ik focus in mijn eigen bedrijf aangebracht. Dat geeft mij veel meer voldoening. Dat straal ik uit. En levert me opdrachten op die beter bij me passen. Al mijn andere activiteiten heb ik verdeeld over een team van professionals. De tijd die overblijft besteed ik aan het vinden van kleine en grote groepen die behoefte hebben aan mijn workshops en lezingen. Dit vergt echter wel een voorinvestering. Voor veel ondernemers is dit een heikel punt. Als je niet meer aan allerlei verschillende plantjes water geeft, maar aan eentje, dan levert dat ene plantje niet meteen dezelfde omzet op als alle plantjes bij elkaar. Dit is een belangrijke reden, waarom sommige mensen focus missen. En dat is zonde, want deze mensen bezitten over lef en doorzettingsvermogen. Ze hebben alleen geen focus door een gebrek aan geld. Althans, dat denken ze. Het is namelijk geen geldprobleem.

Het is een cashflowprobleem, want de kosten gaan voor de baten uit. Het kan alleen wel even duren voordat de inkomstenstroom op gang komt. En dit tijdelijke gat moet je opvullen. Als je voldoende vertrouwen hebt, kun je hier een financiering voor vinden.

Natuurlijk kun je het, net als ik, ook langzaam opbouwen en zeilen en kruisen totdat je een ons weegt. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf vandaag te focussen. Want als je met volle focus voor je passie gaat, dan ga je daar, vroeg of laat, ook financieel de vruchten van plukken. Dit durf ik zelf pas na vele jaren ondernemerschap, terwijl ik genoeg voorbeelden om mij heen heb gezien die door het aanbrengen van focus veel eerder succes hadden met wat ze leuk vonden.

Maar wat als het niet lukt? Faal je dan, schaam je je dan of verlies je de hoop. Soms vinden we het fijner om te blijven dromen hoe mooi iets zou kunnen zijn, dan dat we daadwerkelijk implementeren.

Implementatie is echter de sleutel tot succes. Als je het uiteindelijke doel kunt visualiseren, dan durf je wel. Zelfs om te focussen.

Wil je ook visueel geïnspireerd worden, bekijk mijn vlog over focus.