Sta even stil en vier je succes (column AD)

Door: Lorraine Vesterink (Algemeen Dagblad 12 december)

Van de ondernemers stopt 40 procent binnen de eerste vijf jaar, al dan niet door een faillissement. Falen deze ondernemers of zetten zij een noodzakelijke stap op weg naar succes?

Een ondernemer vertelde mij dat hij pas in iemand gelooft als diegene een dieptepunt heeft gekend, zoals een faillissement. Als je na zo’n dieptepunt weet op te krabbelen, laat je zien dat je beschikt over passie en doorzettingsvermogen.

Zelf denk ik niet dat je per se diepe dalen hoeft te hebben doorkruist om van het succes te kunnen proeven. Ieder bewandelt daarin zijn eigen weg. Wat ik belangrijker vind, is dat je je successen viert, dat je niet continu je blik op je doelen gericht houdt, maar dat je regelmatig even stilstaat en geniet van wat je intussen allemaal al hebt bereikt.

Discussie
Als ik tijdens mijn lezingen vraag wat succes is, leidt dit bijna altijd tot discussie. Voor de een betekent succes een hoge winst en een dure auto; de ander neemt genoegen met het bereiken van het break-evenpunt. Ikzelf vind het veel waard als je kunt doen wat je leuk vindt, dat je je natuurlijke talent inzet en je waarde toevoegt aan het leven van anderen. Zorg in elk geval voor voldoende rust en continuïteit in je inkomstenstroom om te kunnen blijven doen waar je blij van wordt.

Lees meer op ondernemer.nl en laat ons weten welke overwinning jij gaat vieren.

vieren