Tips Future Proof Financieren

Door Petra Merkx – RVO

VERSLAG – Je hebt een fantastisch idee voor een onderneming, maar hoe kom je aan geld? Financieel adviseur Lorraine Vesterink van ‘De Unieke Ondernemer’ gaf tips over ‘futureproof financieren’ tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht. Samen met René Kamphuis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en ondernemer Fillipo van Hellenberg Hubar. Lorraine benadrukte vooral het idee van ‘stapelen’ van verschillende financieringsvormen aan. Bijvoorbeeld crowdfunding, naast een krediet en eigen geld.

Een van de bezoekers, Joost van den Donk van ACE Productions, geeft onder meer organisatietrainingen en wil een school voor ondernemers opzetten. Aan welke tip had hij het meest? “De opmerking dat de fase waarin je bedrijf zit, bepaalt welke financieringsregeling voor jou handig is. Ik vroeg me meteen af in welke fase mijn eigen bedrijf eigenlijk zit.”

Eye opener
Het was voor hem ook een eye opener, dat een ondernemer het beste meteen krediet kan aanvragen en niet eerst zijn eigen vermogen opmaakt, aldus Lorraine Vesterink. “Voor een financiering heb je namelijk ook altijd eigen vermogen nodig. Je kunt je eigen vermogen dan in samenwerking met de bank verdrievoudigen. Als je niks meer hebt, kan dat niet.”

Proof of concept
Fillipo van Hellenberg Huber was uitgenodigd om te vertellen over zijn bedrijf Wolk, dat een innovatieve draagbare airbag voor senioren ontwikkelt. Hij maakte daarvoor gebruik van de Vroege Fase Financiering, een regeling die RVO.nl uitvoert. “Wij hebben die gebruikt voor de ontwikkeling van een ‘proof of concept’.”

Bondgenoten
Het proces van het aanvragen tot het verkrijgen van deze financiering, was voor het jonge bedrijf geen sinecure. “Maar je leert ervan. Het geeft je bedrijf structuur omdat je alle stappen goed moet doordenken”, vertelt Filippo. Hij geeft de luisteraars dan ook de tip mee om financiers te zien als bondgenoten.

Ondernemen is doen
Lorraine Vesterink leidde de sessie tijdens de Week van de Ondernemer. Ze is een ervaren financieel adviseur en schreef daar verschillende boeken over. “Ondernemen is doen”, is haar motto en de naam van haar veelgebruikte onderwijsmethode. Volgens haar laten ondernemers veel financieringsmogelijkheden liggen. “Zo zonde.”

Maar, 1 van haar tips was ook: ‘skin in the game’. “Het moet bij jou meer pijn doen dan bij de bank.” Met andere woorden, van de ondernemer wordt ook altijd een flinke investering verwacht.

Hulp
René Kamphuis, mkb fincieringsadviseur bij RVO.nl zette in zijn voordracht op een rij voor welke financieringsinstrumenten ondernemers bij de overheid kunnen aankloppen. Subsidies (wordt steeds minder), financieringen (bijna altijd co-financiering), garanties en fiscale regelingen (veel gebruikt). “We proberen voor alle doelgroepen oplossingen te bieden”, aldus de René.

Week van de ondernemer
De Week van de Ondernemer met als titel Futureproof Ondernemen werd van 14 tot en met 16 april gehouden in Utrecht. RVO.nl was er met verschillende stands aanwezig én verzorgde meerdere lezingen.

De Week van de Ondernemer wordt in afgeslankte vorm ook nog in andere steden gehouden.

Locaties en data:
Groningen, MartiniPlaza:  10, 11 juni
Enschede , De Grolsch Veste: 24, 25 juni
Eindhoven, Evoluon: 23, 24 september
Rotterdam,  Ahoy: 14, 15 oktober
Amsterdam, RAI: 24, 25 november