S.O.S. Hoe ga je om met negatieve mensen? – 8 stappen

Door: Lorraine Vesterink

We kennen ze allemaal. Negatieve mensen… Ook wel, energie slurpers genoemd.

Ze zijn zwaarmoedig, praten vooral over problemen en andere mensen.
En ze zitten continu in de slachtofferrol. Dodelijk vermoeiend.
Zij motiveren je niet om je dromen of doelen te bereiken. Sterker nog. Ze demotiveren je. Ze waarschuwen je voor alle mogelijke obstakels die je zeker tegen gaat komen. Of ze zeggen dat het je toch nooit lukt.

Het liefst blijf je zo ver mogelijk bij ze uit de buurt. Maar… soms gaat dat niet.
En laten we eerlijk zijn:  Ze doen het niet expres.
Ze zijn zich er meestal niet eens van bewust.
Daarbij is het voor hen zwaarder dan voor ons. Zij leven er immers 24/7 mee…

Dus laten we beginnen met het 8 stappenplan hoe je negativiteit weert.

– GELUK & SUCCES BEGINT BIJ JEZELF –

1.      Bless them with your love! (Geloof me. Het werkt).

Negativiteit los je niet op met negatief terug te doen. Dat is kwaad met kwaad vergelden en daar is nog nooit iemand beter van geworden. Het beste is dus om ze in gedachten voor je te nemen. En ze jouw positieve energie te sturen.

 

 

 

2.     Maak ze van je los

Er is een hele mooie oefening die goed werkt is het doorhalen van energetische koorden. Als gecertificeerd spiritueel leraar werk ik ook met energie oefeningen om ondernemers los te maken van negativiteit. Visualiseer een blauwe lijn tussen jou en die persoon. Die blauwe lijn staat voor alle negativiteit. Vraag het universum om hulp om die lijn door te halen. En vraag om alles wat nog nodig is in de toekomst veilig te bewaren. Spreek tijdens het doorhalen van de lijn de woorden uit: Ik vergeef je en ik laat de negativiteit los. Het is belangrijk om in te zien dat zij een ziel zijn net als jij dat ook maar zijn of haar best doet.

 

3.     Delete ze uit je leven

De eenvoudigste manier is control alt delete. Verhuizen, scheiden of het contract verbreken. Of je daar nu zelf het meeste van leert, dat weet ik niet, maar het is een oplossing om snel uit de negatieve energie te komen. Soms is het de enige en de beste oplossing om afscheid te nemen. Voordat je dit doet reflecteer altijd eerst op jezelf. Waarom ben je nu echt zo boos of gefrustreerd. Ben je in feite boos op jezelf? Zo ja, los dan eerst dit probleem op, voordat je grote stappen zet. Als je niet aan jezelf werkt kom je namelijk dezelfde problemen telkens opnieuw in je leven tegen, maar dan heftiger.

 

4.     Neutraliseer je gedachten

Er is een hele mooie oefening om gedachten te neutraliseren. Als je namelijk anders denkt, ga je je ook anders voelen en ander gedrag vertonen en word je gelukkiger. Deze oefening komt terug in bijna elk coachingsgesprek dat we doen.

 

5.     Anker en affirmeer positieve gedachten

De volgende stap is om te bedenken wat je wel wilt en dat bij jezelf te implementeren. Dat doe je door een anker te plaatsten of positieve affirmaties uit te spreken. Bijvoorbeeld:

Adem in en zeg:

Ik stel op een liefdevolle en vriendelijke manier grenzen

Ik volg mijn eigen pad.

Adem uit en zeg: Negatieve mensen laat ik los, nu en continu

 

6.     Accepteer

Accepteer dat mensen zijn zoals ze zijn. Je kunt mensen niet veranderen. Je kunt hooguit mensen een duwtje geven in de goede richting als ze dat zelf willen. Verandering zit alleen in jezelf en niet in de buitenwereld. Wacht niet op het moment dat ze je een compliment geven, hun mening wijzigen of liefdevol gaan doen. Meestal gebeurt dat niet. Alleen jouw eigen gedachten erover loslaten en veranderen helpt. Wie zou jij zijn zonder de gedachte; deze persoon levert mij negatieve energie op. Als je die gedacht niet meer hebt voel je je meestal al een stuk lichter en positiever. Laat het los.

 

7.      Vervang je omgeving

Vervang langzaam je omgeving met negatieve mensen door positieve mensen. Ze zeggen weleens dat je het gemiddelde bent van 5 mensen uit je directe omgeving. Word jij niet blij van je omgeving, dan is het onmogelijk om blij te worden van jezelf. Tijd voor verandering. Steek je tijd en aandacht in positieve mensen. Voor je het weet heb je helemaal geen plek meer in je leven voor negatieve mensen.

 

8.     Draai het gesprek om in iets positiefs

Ga niet mee in het negatieve gepraat van anderen. Draai ongemerkt het gesprek om naar te  voor jou leuke en interessante onderwerpen. Stel zelf positieve vragen aan de ander en stuur het gesprek een beetje. Help de ander als het ware een handje. Je mag ook benoemen dat je het onprettig vindt om negatief te praten over iets. Je mag zeggen dat het je negatieve energie kost. Vaak geeft die ander je gelijk en waren ze zichzelf er niet van bewust en zijn ze je dankbaar.

In de bijbehorende podcast kan je dit nog eens terugluisteren en gelijk meedoen met de oefening.