Bereik je doel in 8 stappen

door: Lorraine Vesterink

Veel mensen lukt het prima om doelen stellen. Het grootste probleem begint echter pas ná het doelen stellen: hoe bereik je je doel? Vind je het nog lastig om je doelen te stellen, bekijk dan mijn Doelen model.

Het échte werk begint na het doelen stellen. Als je dan geen coaching meer volgt, sta je er alleen voor. Regelmatig zie ik dat er vervolgens niets gebeurt. In het begin gaan mensen enthousiast van start en nemen ze stappen. Er zit flow op, maar al snel worden ze opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen. Ze verliezen veel tijd door email, social media, administratie, afspraken. In die tijd hadden ze ook het verschil kunnen maken, want doelen bereiken dat doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld. De wereld wordt er een mooiere plek van, want door het stellen én bereiken van je doelen, verhoogt jouw frequentie en dus ook die van anderen.

Een jaar later denken ze… wat jammer nou, ik wíl er echt mee aan de slag, maar hoe? Waar begin ik? Er zijn een aantal stappen waarvan ik zie dat ze in de praktijk vergeten worden. Ik geef je de acht belangrijkste stappen.

 

 

1. Voel het met je hart en je ziel

Nadat je je doel hebt gesteld, voel je je doel in je hart. Zie voor je dat je het al bereikt hebt. Wees er dankbaar voor alsof je het al bereikt hebt. Stamp vervolgens op de grond en spreek uit dat je hier bewust voor kiest. Heb je moeite met kiezen, beluister dan de keuzemeditatie of lees het blog met 11 stappen om tot een goede keuze te komen

2. Zet de eerste stap

Doordat het een te groot doel is, hebben mensen vaak geen idee waar te beginnen. Zet in elk geval een eerste kleine stap. Het is belangrijk dat je binnen 48 uur íets doet om dichter bij je doel te komen.

3. Schrijf je doelen op en maak het visueel

Uit onderzoek blijkt dat de kans op het bereiken van je doel met 42% vergroot wordt als je ze opschrijft. Wat ik in de praktijk zie is dat als mensen een visionboard maken ze achteraf zeggen… ‘het staat precies zo op mijn visionboard!’ Op internet is genoeg inspiratie te vinden om een vision board te maken. Zet dit vision board als screensaver op je telefoon of laptop of hang het op een plek waar je het onbewust vaak kunt zien.

4. Stel jezelf een deadline

Zonder deadline gebeurt er (meestal) niks. De meeste mensen stellen dingen uit tot het laatste moment. En dat geeft niet, want dat is menselijk. Dat maakt je mens. Het probleem is dat mensen geen deadline op de doelen zetten. Dan gebeurt er dus ook niks, want dan komt het ‘laatste moment’ nooit.

5. Neem je deadline serieus

Mensen nemen zichzelf vaak niet serieus. Laat staan de deadline die ze zichzelf gesteld hebben. Ze denken… ach ik ben het maar… en het gaat maar om mijn doelen. Om iets wat ik graag wil… hoe belangrijk is dat nou echt… Verdien ik het wel? Ben ik het wel waard? Het kan ook wel volgend jaar. En volgend jaar wordt altijd volgend jaar… en later is er enkel nog spijt. Jezelf serieus nemen (en dus van jezelf houden) is misschien wel de allerbelangrijkste stap. Want mensen zijn vaak zelf hun eigen blokkade. Ze geloven niet in zichzelf, nemen zichzelf niet serieus en dus ook hun planning niet. Herken je jezelf hierin dan is het echt aan te raden aan de slag te gaan met ‘zelfliefde’.

6. Communiceer je deadline naar anderen

Als je je deadline communiceert naar anderen, vergroot je de kans. En dan niet in je eigen vertrouwde trainingsgroep, maar echt ‘out in the open’. Zet overal de datum van je event, je boeklancering, of de (her)opening van je bedrijf neer. Nodig mensen uit. Let op: die doe je dus nog voordat je ook maar een letter op papier hebt en misschien zelfs geen idee hebt hoe je het gaat bereiken. Zo wilde ik een theatershow geven. Ik maakte het event aan op facebook en verkocht in de voorverkoop de eerste kaarten. Dan is er geen weg meer terug. Precies wat nodig is om je doel te bereiken.

7. Hak de tijd in mootjes

Hoeveel tijd is er van nu tot aan de deadline? Begin with the end in mind. Tel terug. Maak het jezelf niet te ingewikkeld, dus je mag er best iets ruimer de tijd voor nemen. Dat geeft ook lucht en rust. Maak van het grote doel allemaal kleine tussenstapjes. Bijvoorbeeld. Je wilt een boeklancering. Kleine stappen zijn: drukken, vormgeven, herschrijven, tegenlezen, schrijven. Ga met een professional (iemand die al bereikt heeft wat jij wilt bereiken) om de tafel die al bereikt heeft wat jij wilt bereiken, zodat je een juiste inschatting kan maken van de tijdsduur van elke stap.

8. Volg je planning

Nu is het ineens heel eenvoudig geworden om je doelen te bereiken. Je hoeft enkel de realistische planning te volgen. Laat je met weten als jouw doel bereikt is? Ik hoor graag van je!Vind je het lastig om structuur aan te brengen in het bereiken van je doelen? Heb je moeite met jezelf te disciplineren. Of zitten er innerlijke blokkades in je waardoor je maar niet van start gaat? Dat geeft niks, want dat hebben heel veel mensen. Neem in dat geval een coach in de hand die maandelijks met je meekijkt. Dit is ontzettend waardevol. Een goede coach houd je namelijk scherp en zorgt ervoor dat jij je belemmerende gedachtes bloklades oplost. Daardoor blijf je in de flow blijft en geef je niet halverwege de moed op.

Laatst had ik een coachee die zei dat het maar niet lukt om tijd vrij te maken voor haar doel. Ze was nog volop bezig met activiteiten om zichzelf van inkomen te voorzien. Ze vond het lastig om het ‘oude’ los te laten. En ze maakte het doel in haar hoofd veel te groot en ingewikkeld waardoor ze maar bleef uitstellen. Herkenbaar? Totdat ik haar liet inzien dat ze zelf haar grootste blokkade was. Confronterend? Ja…soms wel, maar zó belangrijk.  Ze schreef vervolgens op welke kleinere stappen al te zetten zijn. En zo ontstond er ineens een weg naar haar doel. Dit was voor haar zo’n eye-opener dat ze nu wel doorzet. Soms heb je net dat duwtje in de rug nodig als je het zelf even niet meer weet.

Wil je serieus met je doelen aan de slag? Kom dan naar de doelendag. Op deze dag leer je in een groep jouw doelen succesvol in de lucht te zetten. Bij mij in de duinen.