Hoe word je een rolmodel

door Judith Tenbusch

Hoe komt het dan dat er nog steeds zo weinig vrouwelijke topmanagers zijn? En hoe komt het dat het nog steeds lastig is voor mannen om aan te kaarten dat ze minder willen werken? Hebben wij wel rolmodellen? En hoe kunnen we zelf een rolmodel zijn voor anderen?

Onlangs las ik het boek ‘lean on me’ van Sheryl Sandberg (topvrouw bij Facebook). Geweldig! Ook al was het soms een beetje dubbel, omdat ze beschreef hoe belangrijk haar partner in haar leven was (haar partner is in mei 2015 overleden).

En in de NRC las ik een artikel over rolmodellen die gebruikt worden in tv-reclames. Hierin stond dat we daarin meestal vrouwen in typische rollen zien als moeder, ‘huisvrouw’, thuis op de bank, of als iemand met veel tijd. Daar tegenover zien we de typische rol van man als iemand die druk is met zijn werk en carrière.

Rolmodel

Ik denk dat we allemaal een rolmodel nodig hebben. Jonge kinderen zien hun ouders als rolmodel. Later zijn het vaak popsterren of acteurs uit soaps. Zo blijkt dat werkende vrouwen, verzorgende zonen en ambitieuze dochters krijgen. Dus met de volgende generatie komt het wel goed zou je denken. Maar wat gebeurt er met de tussengeneratie? Vrouwen van begin 40 hebben hun moeder als rolmodel maar wat betreft werk en carrière missen zij het rolmodel. Mijn moeder was bijvoorbeeld fulltime thuis tot mijn veertiende. Mijn eigen rolmodel is Gerdi Verbeet. Zij heeft de leeftijd van mijn moeder, is docente, heeft altijd fulltime gewerkt en is een bekend gezicht in de politiek.

Partner

Als je carrière wilt maken heb je een goede partner nodig. Een partner die je steunt en achter je staat in het ondernemerschap. Niet voor niets wordt er altijd gezegd achter een sterke man staat een sterke vrouw. Hetzelfde geldt ook voor de vrouw. Achter elke sterke vrouw staat een sterke man. Als partner, echtgenoot en vaak ook vader.

Zelfontwikkeling

Vroeger dacht men, als je gestudeerd hebt is het goed. In de snel veranderende wereld waarin we nu leven werkt dit niet meer. Je moet je blijven ontwikkelen om mee te kunnen gaan in de maatschappij. Dit kan op verschillende manieren, intervisie, coaching, scholing, boeken lezen en de actualiteit bijhouden. Professionele ontwikkeling blijft belangrijk.

De drie tips:

  1. Zoek een rolmodel.
  1. Zoek een partner die je laat groeien en die je ondersteunt in je professionele ontwikkeling.
  1. Blijf jezelf ontwikkelen en sta niet stil. Stilstand is achteruitgang.

Wil jij een rolmodel zijn voor anderen? Kom dan naar de Masterclass Ondernemerschap of maak eerst gratis kennis tijdens onze workshop.