Het knuffelhormoon voor samen succesvol ondernemen

Blog: Corinne Jaspers

Bij veel ondernemers loopt de samenwerking na twee jaar stuk.
Wat is hiervan de oorzaak? Wat maakt het zo lastig om te kiezen tussen van elkaar te leren houden of toch afscheid te nemen.

Wetenschappelijk is onderzocht dat verliefdheid helaas niet eeuwig duurt maar 12 tot 18 maanden. De verliefdheidsfase is een hele spannende fase. Je maakt extra hormonen aan als dopamine, serotonine en endorfine. Al deze hormonen bij elkaar zorgen voor opwinding en een gelukzalig gevoel.

Om vervolgens je te gaan hechten en echt van iemand te gaan houden van is er een belangrijk stofje nodig dit heet oxytocine. Hoe meer je hiervan aanmaakt hoe groter de kans van slagen is op langere termijn. Oxytocine is het knuffelhormoon voor succesvol samen ondernemen!

Ik ondersteun ondernemers in het leren herkennen en te voelen of die hechting na 12 à 18 maanden wel of niet is ontstaan.

Wanneer bepaal je om de samenwerking te stoppen en wat zijn de voorwaarden waarop je wel samen door zal gaan om het succes op langere termijn te waarborgen. Ook als je besluit om ieder zijn eigen weg te laten gaan, kan je verliefdheid omzetten in houden van!

Vaak genoeg zie ik ondernemers vol enthousiasme en overgave een onderneming opzetten. Ze richten direct een BV op, stellen statuten op, sluiten verzekeringen af maken taakverdelingen. Op het moment dat het allemaal niet zo loopt als verwacht ontstaan de eerste haarscheurtjes.

Verschillende oorzaken zorgen voor problemen: te hoge werkdruk, te weinig cash flow, inhoudelijk het werk niet leuk vinden, de privé omstandigheden, het ontbreken van de onderlinge klik of of wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken.

Mijn advies:

Stap 1
Geniet de eerste 12 à 18 maanden van de samenwerking door een knuffel/- verkenningsfase vanuit je eigen eenmanszaak of bv. Uit ervaring weet ik dat dit heel goed kan werken.

Stap 2
Na deze fase maak je de balans op en geef je elkaar open en eerlijk aan of je een lange termijn samenwerking wilt aangaan. Ofwel heb je allebei genoeg oxytocine aangemaakt om voor langere termijn aan elkaar te hechten.

Stap 3a
Indien je duurzamer met elkaar wilt samenwerken, ga je formeel zaken vastleggen zoals een samenwerkingsovereenkomst, de vorm van het bedrijf, de financiën en niet onbelangrijk wat gaan we zelf doen of uitbesteden.

Stap 3b

Als je tot de conclusie komt dat het een leerzame ervaring was, maar dat een lange termijn samenwerking er niet inzit dan kan je op een harmonieuze wijze ieder weer zijn of haar eigen weg bewandelen.

Helaas zien wij in de praktijk bij veel ondernemingen de zogenaamde vechtscheidingen door een onopgelost conflict. Dit zorgt voor veel spanning, negatieve energie en het kost vaak veel geld. Je kunt ook kiezen voor een droomscheiding!

Het ondersteunen van ondernemers is onze passie. Graag begeleiden wij ondernemers met dit soort vraagstukken. Wij beschikken over een groot netwerk van experts die ons ondersteunen bij specifieke vragen. Je kunt contact opnemen met corinne@deuniekeondernemer.nl

Wil je alles van ons ontvangen? Denk aan meer tips, gratis webinars, uitnodigingen voor oplaadevents, videolessen en meer. Geef je hier op.