Topsport & ondernemerschap

door Lorraine Vesterink

Wat we kunnen leren van Tom Dumoulin

Gisteren, 28 mei, won Tom Dumoulin als eerste Nederlander de Giro d’Italia. Het is 37 jaar geleden dat een Nederlander zo’n belangrijke tour won. Tom hoort nu thuis in het rijtje Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Hij is pas 26 jaar, dus er staat nog een mooie sportcarrière te wachten.Wat kunnen we van Tom Dumoulin leren als het gaat om succesvol ondernemerschap? Ontdek de zes lessen:

1. Succes in de voorbereiding, is voorbereiden op succes

Vorig jaar deed Tom Dumoulin het per toeval ontzettend goed. Toch ging hij niet met de prijs naar huis. Het verschil? Dit jaar heeft hij zich extreem goed voorbereid. Dit bewijst hoe belangrijk een succesvolle voorbereiding is. Je mag geen grote successen verwachten zonder dat je serieus met je doelen bezig bent. Stop je hele ziel en zaligheid in je bedrijf. Bereid je elke dag voor op je succes. Wat dat succes ook voor je betekent, want dat is voor iedereen anders.

2. Pick your battles

De uitdrukking ‘pick your battles’ komt oorspronkelijk uit de militaire strategie, maar is net zo goed van toepassing op de sport en het bedrijfsleven. Er zijn wielrenners die mikken op de Giro d’Itallia en de Tour de France zoals Nairo Quintana. Op de laatste dag stond Quintana nog als eerste in het algemeen klassement, maar de tijdrit bezorgde hem uiteindelijk een derde plaats. Hij had zich voorgenomen dit jaar ook mee te doen aan de Tour de France. Tom Dumoulin focuste dit jaar op de Giro. Wees ambitieus, maar je kunt het ook overdrijven. Wees realistisch welke doelen je in een jaar kunt halen en focus je op deze doelen.

3. Spreek je doelen uit

De vooravond van de laatste rit appte Tom aan zijn vriend Jos van Emden: ‘Hopelijk staan we morgen samen op het podium, jij voor de tt winst, ik voor het klassement’. En zo geschiedde! Het droomscenario kwam uit. Tom schreef wielergeschiedenis. Het werd een Nederlands feestje. Het gaat dus niet alleen om hard werken en focus, maar ook om visualisatie van je dromen en het uitspreken van je doelen (op een luchtige manier). Een appje is soms al genoeg.

4. Poepnerveus zijn

Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar gezonde stress is juist goed. Tom gaf aan dat hij tijdens zijn laatste tijdrit poepnerveus was. Je mag gespannen zijn of je jouw doelen wel of niet gaat halen. Als je nooit zenuwachtig bent, kan het zijn dat je in je comfort zone zit en je jezelf niet genoeg triggert. Maak het spannend voor jezelf. Doe regelmatig iets wat je eigenlijk niet durft.

5. Ervaring

Veel mensen zeggen dat je geluk moet hebben. Misschien is dat zo, maar vaak blijkt toch dat geluk een kwestie is van de juiste keuzes maken op basis van ervaring. Tom kreeg een paar dagen voor de finish een buikkrampaanval. Daardoor verloor hij ruim twee minuten. Dat is natuurlijk pech en toch zal hij zich door deze ervaring de volgende keer hierop voorbereiden om dit te voorkomen. De volgende keer weet hij bovendien hoe het voelt om te winnen. Ook die ervaring neemt hij mee naar zijn volgende tour. Doe dus zoveel mogelijk ervaring op. Iedere ervaring brengt je iets waardevols

6. De juiste mindset

Stel dat het afgelopen zondag geregend had en het wegdek glad was geweest. Dan had Tom kunnen vallen. Of stel dat hij teveel risico’s had genomen, omdat hij dacht het anders niet te kunnen halen. Dan had hij de bocht uit kunnen vliegen en was het grote succes uitgebleven. De juiste mindset helpt je om rechtop te blijven. Bovendien, je kunt geen wedstrijd winnen als je denkt te gaan verliezen. Zo werkt het ook in het ondernemerschap. Geloof in je ondernemersdroom.

Vind je dit interessant? Volg dan ook mijn webinar.