Kwetsbaarheid & authenticiteit. Hoe leer je dat? 9 stappen.

Veel mensen vinden het eng om zich kwetsbaar op te stellen.
Want, wanneer je je kwetsbaar opstelt,
laat je zien dat je NIET perfect bent,
dat jij het soms ook even niet weet.
Dat je eigenlijk gewoon een beetje chaotisch kunt zijn & misschien zelfs wel een beetje gek.
Wat als de mensen om je heen je hierop afkeuren? 
Wat als iedereen het straks over jou heeft? 
Wat als je door de mand valt en niet zo perfect bent, als je zou willen zijn (net als ieder ander…)?
Dat is eng. 

En daarom durven de meesten van ons niet kwetsbaar en
dus niet authentiek te zijn. 

Zonde! Want juist in jouw authenticiteit licht je kracht. 
Wanneer je door deze angst heengaat, wordt het lichter.
Dan gaat het stromen. Dan lijkt het of dingen makkelijker gaan. 

Leren hoe je over deze angst heen komt? Hoe je voor jezelf durft te gaan staan? En jouw kwetsbaarheid als je kracht gaat zien? Lees de 9 stappen in dit blog of beluister de podcast.

 1. Stilte durven hanteren

Als je een presentatie begint met een stil zijn, komt dit heel krachtig over. Dus begin niet terwijl je het podium oploopt al met presteren, maar wacht tot je op het podium staat, wees even stil en begin dan pas met je presentatie. Hanteer ook stiltes tijdens je gesprek of presentatie.

 1. Spreek vanuit IK

Veel mensen praten vanuit JIJ. Weet je wat jij moet doen…? Jij zou je passie moeten volgen… Of meer mensen zouden naar hun hart moeten luisteren. Het is veel krachtiger als je zegt… Weet je wat ik ga doen. Ik ga mijn passie volgen. Ik ga luisteren naar mijn hart. Als je vanuit IK praat, wordt het gelijk veel authentieker en kwetsbaarder en dus krachtiger.

 

 1. Spreek vanuit je hogere zelf

Een succesvolle presentatie begint met een goede voorbereiding. Sta je eenmaal voor een groep te presenteren? Of heb je een mooi 1-op-1 gesprek. Experimenteer dan met spreken vanuit je hogere zelf. Dat wil zeggen dat je laat komen wat er komt. Dus stoppen met denken, puur op gevoel. Het voordeel is dat je in een flow komt en het woord ‘uh’ en stopwoorden er ineens niet meer zijn.

 1. Voel je hart

Leg je hand op je hart en voel wat je zelf wilt. Luister niet naar wat anderen van je verlangen of wat je denkt dat ze verlangen, maar wat wil je nou echt zelf? Welke keuzes passen bij jou en zijn het beste bij jou. Met welke dingen kan jij het beste stoppen? Welke nieuwe activiteiten kan je aantrekken.

 

 1. Durf fouten te maken

Als je fouten durft te maken laat je je kwetsbaarheid zien. Foutjes zijn vaak heel charmant. Het maakt je veel toegankelijker en warmer in plaats van afstandelijk. Als je laat zien dat jij jouw fouten accepteert, dan straal je kracht uit, omdat mensen zien dat jij jezelf accepteert zoals je bent. Zelfacceptatie = zelfvertrouwen = kracht.

 1. Wacht niet tot het perfect is

Als je wacht totdat het perfect is, kan je wachten tot je een ons weegt. Dan gebeurt er nooit iets. Dan komt niks van de grond, want perfect wordt het nooit. De schoonheid zit in de imperfectie. En na perfectie komt de dood. Dus stop met wachten, want anders loop je gegarandeerd je passie mis.

 1. Maak het persoonlijk

Vertel je gevoelens en emoties. Als je je openstelt, geef je anderen de mogelijkheid om ook bij hun eigen gevoelsleven te komen. Dan ben je een leider. Een krachtig mens dat anderen verder helpt. Doordat je je eigen gevoel erin legt en jezelf als voorbeeld neemt, is het authentiek en kan niemand het ook nadoen.

 

 1. Affirmeer jezelf

Affirmeren betekent dat je door woorden naar jezelf uit te spreken de intentie zet om jezelf te veranderen. Gebruik deze krachtige kwetsbaarheid affirmatie zolang je wilt en je het nodig hebt.

 

KWETSBAARHEID AFFIRMATIE (gechanneld):

Adem in en zeg: Kwetsbaar opstellen pas ik voortaan toe. Download.
Blaas uit en zeg: Vanuit ego en onzekerheid presenteren, laat ik los.
Adem bij elke volgende zin in…

 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe krachtiger ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe stoerder ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe authentieker ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik me opstel, hoe sympathieker ik overkom
 • Hoe kwetsbaarder ik over kom, hoe meer ik mezelf overstijg
 • Hoe meer ik mezelf overstijg, hoe meer ik anderen inspireer om zichzelf ook te overstijgen

Hoe meer mensen zich kwetsbaar durven op te stellen, hoe meer mensen zich realiseren:
ik hoef niet perfect te zijn. Ik ben al perfect zoals ik ben. Fouten maken mag. Alles is een experiment.
Hoe meer mensen zich kwetsbaar opstellen, hoe meer mensen hun ego loslaten. Hoe meer licht en liefde er is.

Deze affirmatie draagt indirect bij aan een stukje wereldvrede. Want hoe meer licht en liefde, hoe meer vrede en minder oorlog. Begin bij jezelf en ervaar de kracht, kwetsbaarheid en authenticiteit in jezelf.

 1. Experimenteer zoveel mogelijk

Start vanaf het lezen van dit blog met experimenteren om je kwetsbaar op te stellen. In het begin is het nog eng, maar dat blijft het niet. Jouw kracht gaat meer stromen des te meer en des te vaker jij je kwetsbaarder en dus authentiek opstelt.

Wil jij meer ervaren en verdieping? Kijk onder inspiratie of talent ontwikkelen

 

4 antwoorden
 1. Arnoud
  Arnoud zegt:

  Je hebt helemaal gelijk Lorraine, en om met John Wayne te spreken “Courage is being scared to death, but saddling up anyway.”

 2. Tineke van der Vorst
  Tineke van der Vorst zegt:

  Wat heb je het weer prachtig verwoord Lorraine!
  Alles wat je hierboven geschreven hebt, is iedere dag opnieuw een uitdaging die ook ik al jaren ervaar. Je herinnert je misschien nog aan mijn zenuwen voor de pitch op je 5 jarig bestaan bijeenkomst…..
  Zelfd als je,al 43 jaar voor groepen staat, het blijft spannend. Voordeel van ouder worden is, dat ik echt kan genieten van mijn imperfectie. Niets hoeft, alles is prima en dat gun ik iedereen!
  Ga vooral bij Lorraine in de Masterclass mensen, er gaat een wereld voor je open. Trots op deze geweldige collega!
  Verheug me er op je vrijdag te zien!

Reacties zijn gesloten.